Сто години от създаването си отбелязва днес ФК Пирин (град Земен), съобщи организаторът на проявата Кирил Кирилов. Юбилеят ще бъде отбелязан със футболна среща между ветерани, официално откриване и церемония по награждаване с призове на заслужили деятели и ръководители на клуба през годините.

Мачът между ветераните ще противопостави отборите на ФК Пирин Земен и ФК Левски София. Участие в него са потвърдили Ангел Станков, Александър Александров - Кривия, Станислав Ангелов - Пелето и Димитър Телкийски - Мечо, чиято майка е родом от Земен.

През септември 1932 година група ентусиасти решават да организират футболен клуб в село Белово (днес град Земен), който да носи името "Пирия". При изработването на печата на отбора е допусната техническа грешка, като името му е объркано на "Пирин". През 70-те години на миналия век за кратък период от време клубът носи името "Ленко", на местен партизанин.

От създаването си до 60-те години на 20 век отборът няма собствено игрище. За такова са се ползвали различни терени в тогавашното село Белово. В началото на 70-те години на ХХ век се взема решение да се изгради нов стадион, за който е определен терен в местността "Боището". Футболното съоръжение е пуснато в експлоатация през 1974-а. Четиринадесет години по-късно е изградена и съществуващата сграда, трибуна и лекоатлетическа писта. Те бяха основно реновирани заедно с футболния терен преди четири години.