Бивши футболисти на Левски, лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се състои на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в квартал Драгалевци. Инициативата е по повод Световния месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година през ноември.

Сред участниците са Димитър Телкийски, Христо Йовов, Станислав Ангелов, Дончо Донев, Захари Сираков, Христо Арангелов, Цветан Генков, Ангел Станков, изявени български уролози и спортни журналисти.

Партньори на инициативата са ПФК Левски, Българското урологично дружество и Българската асоциация на спортните журналисти. Футболната среща е част от информационна кампания за превенция на рака на простатата, която се организира за трета поредна година от Астелас България и Българското урологично дружество. Целта на кампанията е да фокусира общественото внимание върху рака на простатата – социалнозначимо заболяване, за което все още се говори твърде малко, а засяга все по-голяма част от мъжете над 50 години.

Лица на "Заедно срещу рака на простатата" са старши треньорът на Левски Петър Хубчев, асистентът му Георги Донков, капитанът на "сините" Живко Миланов и вратарят Милан Миятович. Те вече заснеха клипове и фотосесия специално за кампанията с идеята да мотивират мъжете да обърнат внимание на здравето си и да не пропускат ежегодните профилактични прегледи.

"Ракът на простатата убива един мъж на всеки 45 минути. Докато изиграем един футболен мач, в света от рак на простатата загиват двама мъже. Крайно време е да вземем нещата в свои ръце и да се погрижим за здравето си. Да обърнем резултата в полза на мъжете", казват звездите на футболния клуб. Те призовават мъжете да си правят профилактични прегледи и при необходимост да посещават уролог.

Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 милион мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване сред мъжете, като за САЩ е второто по смъртност заболяване, а за Европа - трето. Около 2545 са новодиагностицираните случаи в България за 2015 г.

Очакваме ви на 21 ноември от 11 часа на терените на футболна академия ДИТ - София, кв. "Драгалевци", бул. "Черни връх" 228

Да бъдем "Заедно срещу рака на простатата"!