Левски е домакин на финалите на престижния международен турнир Лукойл Шампионска лига за деца. Изключително реномираната надпревара излиза за първи път извън Русия. Турнирът ще се проведе между 8 и 10 септември, като „сините“ ще бъдат представени от родените през 2005 година. Останалите участници са Рубин (Казан), ПАОК, Бенфика, Цървена Звезда и Бешикташ.

„Благодаря на Лукойл за гласуваното доверие нашият клуб да бъде домакин на това мероприятие. То излиза извън рамките на Русия за първи път. Сектор „А“ на стадиона ще бъде отворен безплатно за тези, които пожелаят да гледат мачовете. Елате и се наслаждавайте на мачовете“, каза изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов на днешната пресконференция.

„Едно от водещите направления в политиката на нашата компания е детският и юношески спорт. Както и подкрепата на детския спорт. Няколко пъти сме провеждали финалните турнири на нашата купа в България, а посланици са били Димитър Бербатов, Емил Костадинов и Ивелин Попов. Всички мачове се играят под девиза „Не на расизма“, има специална топка, разработена за тази кампания. За пет години нашият турнир обедини над 4000 футболисти от 40 страни. През годините Владимир Шмицер, Едгарас Инкаускас, Бранислав Иванович и други бяха посланици на нашия турнир.

Тазгодишният турнир е юбилеен. Интересното е, че на финалите в София ще играят победителите от турнирите в последните няколко години – Цървена звезда (2013), ПАОК (2014), Бешикташ (2015) и Бенфика е победител през 2016 година. Каня всички на откриването на турнира, елате и подкрепете отборите си. Тази година имаме и награда за най-добрия футболист на турнира. Това е копие на „Златната топка“, която се връчва през годините“, коментира Владимир Залатухин - президент на спортни клубове Лукойл.

„Поздравявам всички участници в турнира и благодаря на Владимир Залатухин, че сме домакини на такъв турнир, какъвто до сега в България не се е провеждал. Левски играе с Бенфика в първия си мач. Последната среща между двата тима е игран преди десетки години – на 10 ноември 1965 година, мачът завършва 2:2. Единият от героите за Левски е Георги Аспарухов. Съдбата отново ни дава шанс да играем срещу Бенфика“, върна спомените назад в годините Даниел Боримиров. Той допълни: „Преди три години, когато станах директор на ДЮШ на Левски, едно от нещата, които заложихме за развитие, е минимум два пъти в годината Левски да участва в именно такива международни турнири, за да можем да сравняваме нивото.“

„Поздравявам всички млади футболисти, нека се забавляват в този турнир. Опитът, който ще придобият, нека им дава база за развитие за по-напред. Нека следват мечтите си и никога да не се предават“, каза капитанът на мъжкия тим на Левски Божидар Митрев.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ