Бодряшкият оптимизъм, който демонстрира треньорът на Левски Станислав Генчев, трябва да стане заразителен, защото това е един от малкото позитивни нюанси около сините в навечерието на новия сезон. Като, разбира се, всички се надяват това да има някакво реално и дълготрайно покритие, защото, ако позитивните импулси от щаба са само лъскава обвивка, но без трайно и качествено съдържание, няма да я бъде.

Ако според Генчев отборът е готов, той или разчита останалите да не са готови, или той просто се заиграва с подкрепата на публиката и казва не това, което мисли, а това, което иска да чуе аудиторията. Която така или иначе вече сериозно е занижила очакванията и надеждите си. И ако миналото лято чухме, че Левски вече има отбор за титлата, сега посланията от висшето ръководство са Топ 3, което е доста различно. Едното е доминация, другото е славизация.

В последната контрола, която би трябвало да се явява генерална репетиция, в никакъв случай не видяхме готов Левски. Проточилата се и все още незавършена селекция е едната страна на проблема, другата е

поредната промяна на
тактическата постройка

Всяко лято учениците получават нова програма от учителя, който пък не съобразява това с изискванията на министерството, образно казано. В такъв случай родителите, или в случая публиката казват – побъркаха децата вече. Така е и с феновете на Левски, които всяко лято виждат нов отбор, който като че ли задължително трябва да избяга от това, което е било досега. Костов казва – ние ще имаме нова философия, Генчев опъва схема 3-1-4-2, и то, при положение че сам споделя друга опция, която му е любима.

Последната приятелска среща на сините не бе точно в смисъла на думата приятелска, срещу израелци никога не се играе пестеливо, поне от тяхна страна, и може би, без да е имало такъв замисъл, сините играха в боева обстановка, съвсем близка до официалната състезателна, със здрави влизания и дори бавене на времето от страна на Макаби Нетаня. И тук е времето да споделим опасенията си, че футболистите на Станислав Генчев са леко предпазливи,

играят на чистичко и
бягат от шамарите

Ясно, че това са контроли, но щеше да е добре сините да са една идея по-близо до огъня.

Чисто игрово – тимът показа доста недовършени атаки. Сякаш това предстои да бъде преподавано в класната стая и учениците сега само са подочули нещо. Нещо като Недовършена симфония на Франц Шуберт. Само че Генчев има време да даде завършеност на творбата си. Онези 5-6 паса преминаха към 15-16 минимум, но без последните два, които дават солта и пипера на атаката. Сякаш липсва един човек от този отбор и като че ли трябваше да влезе Дарко Тасевски от пейката. На всеки ненаучен отбор му липсва координатор, тънък подавач, отпушвач на задънената улица.

Не му хареса на треньора тази работа с последните подавания, но така беше в първия му мач това лято, така и ще продължи по време на официалната кампания. Левски на Генчев въпреки ранния стадий и неуместното поставяне на оценки е повече прагматичен, тимът стои поразтеглен или по-точно некомпактен.

Някои детайли в навечерието на първенството. Отпред назад – Алекс Колев си мисли, че е в Крумовград и трябва да е център на внимание, срещу израелците все жестикулираше, като не му я дадат, което е малко селско поведение. Динамиката му е далеч от тази на Рикардиньо, прави едно докосване на топката повече и ако не отстрани тези детайли, ще има проблеми. Другият таран едва ли е взет за резерва, а тези двамата в постройка с двама нападатели някак

не ги виждаме единият
да допълва другия

При 3-1-4-2 последното число би трябвало да е на Алекс Колев и Мустафа Сангаре, но засега Генчев вероятно има предвид някой лек нападател и така двамата да са разположени или хоризонтално, или един зад друг в зависимост от противника.

Интересен е статутът на Ел Джемили, за когото информациите са, че по-скоро не е в сметките. Но пък, ако той скоро бъде продаден, Генчев ще олекне, че му даде доста минути в последната проверка.

Цунами?! Той вече е утвърден капитан, въпреки че няма излъчване, осанка и харизма да бъде лидер на Левски. Но това е настрана. Забравете обаче за онзи Цунами с двете фази на игра, с дублирането, с включването, с центрирането, с асистенциите, с двойните подавания. Сега ролята му е друга. Има си го разрешението при корнери да излиза да скача, показа го и с Макаби Нетаня, но играта му във фаза атака няма да е същата. Да видим дали след привличането на анонсирания още един централен защитник Генчев ще върне постройка с двама централни бранители и класически бекове, която му е любима схема. Има логика да го направи, иначе ще създаде впечатление, че

нещо не е наред
някъде по веригата

Срещу израелците Левски избухна за 3-5 минути, през които вкара двата гола и след които вече с импулсите от публиката продължи като доминиращия отбор. Но през по-голяма част от времето на мача сините никак не убедиха, че наистина са готови за старта на първенството. Да, хубаво е, че Генчев говори убедително и е сигурен в победата над Локо София, но интересното ще е след това, когато вече всички ще видят слабите места в играта на сините, които на този етап са повече от силните.
Желю СТАНКОВ/Тема Спорт