Сдружение "Сини сърца" кани всички ветерани на Левски, както и желаещи, в Ловния парк днес от 13.00 часа на тържествено събитие, с което да се отбележат 40 години от паметния мач с Барселона (5:4). Двубоят с каталунците бе на 17 март 1976 година.

"Един двубой, останал в историята и превърнал се в символ на великото поколение от 70-те. Символ на мъжеството, майсторството и магията. Емблема на онези велики артисти на терена, които обединяваха хиляди и превръщаха играта в послание и начин на живот", пишат от Левски на официалната си страница във Фейсбук.

"Днес ние протягаме ръка към онзи велик миг, докосваме се до непреходното величие на онези 11. На всички „сини“ сърца, туптящи в ритъма на магията, наречена Левски.

Защото паметта е най-силното ни оръжие...

Мигове от вечността през 70-те:
• 1976 г. Левски - Барселона 5:4. Най-посетеният мач в историята – 70 000 зрители
• Най-значимото присъствие на "сините" в турнирите - годините между 1975-а и 1979-а
• Два поредни четвъртфинала в КНК и УЕФА
• Отстранени силни съперници от Германия, Португалия, Полша, Холандия, Гърция.
• Благодарение на Левски в София гостуват Барселона, Реал, Атлетико, Аякс, Милан...
• Левски - Барселона 5:4 - в цялата си история гостите само още веднъж допускат повече от 4 гола - през 1962 г., когато губят финала за Купата на панаирните градове от "Валенсия" с 2:6. Единственият отбор извън Испания, вкарал 5 гола на "Барса", която е в знаменит състав и в мач с два пълни обрата в резултата, е Левски.
• Двубоят в София ще се помни завинаги с визитата на великия Йохан Кройф
• В състава на „сините“ блестят: На вратата Стефан Стайков, по фланговете Стефан Аладжов и Ники Грънчаров, в центъра на отбраната Кирил Ивков и Иван Тишански. Култовата шестица Стефан Павлов - Фифи Перото, бързият като вятъра и също толкова виртуозно техничен Воин Войнов, човекът на големите мачове - Данчо Йорданов- Пиката, незабравимият таран Кирчо Миланов, виртуозът Павел Панов и прохождащият в големия футбол бъдещ огромен любимец Емил Спасов. Тези играчи са влезли завинаги в храма на „синия“ клуб", допълват от Левски.