Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Левски представи новия си треньор Славиша Стоянович. Словенецът ще замени начело на "сините" италианския специалст Делио Роси, който си тръгна преди около 2 седмици.

Стоянович е четвъртият треньор на Левски, който идва от бивша югославска страна след Люпко Петрович, Славолюб Муслин, Ратко Достанич и Славиша Йоканович. 

БЛИЦ ви предлага какво постигнаха на "Герена" предишните наставници от бивша Югославия.

Люпко Петрович
Сърбинът безспорно е треньорът с най-богата и респектираща визитка в отбора.  И категорично е постигнал успехи начело на "сините". Той е сядал на треньорския стол в Левски цели 3 пъти.
Първият път през есента на 1999 година. При този си престой Петрович има голяма принос за представянето на "сините" в Купата на УЕФА, където стигат до мач от втори кръг с Ювентус, като преди това са отстранили Апоел (Никозия) след 0:0 и 2:0 и Хайдук (Сплит) след 0:0 и 3:0. През януари 2000 година той преминава в китайския Шанхай Шенхуа, но само няколко месеца по-късно (есента на 2000 година - или по-точно на 15 октомври) се завръща начело на "сините" и ги прави шампион, а след това достига и до трети предварителен кръг на Шампионската лига.
Третият му престой начело на родния гранд е най-пресен - през 2016 година. Там нещата се получават и отборът играе добре, но Петрович изненадващо напуска непосредствено преди шампионатния мач на Левски срещу Берое. Успехи: шампионска титла сезон 2000/2001.


Славолюб Муслин
Две години след като Люпко Петрович напуска по време на втория си престой начело на "сините", Славолюб Муслин става вторият сърбин, ръководил Левски. Той заменя на поста германеца Рюдигер Абрамчик и е начело на тима от 16 март 2002 година до 8 март 2003 година. Под негово ръководство "сините" стигат до дубъл - Купа на България и титла. През април 2003 година обаче Муслин е уволнен заради слаби резултати и изоставане с 8 точки от лидерите в първенството. Успехи: шампионска титла и Купа на България сезон 2002/2003.


Ратко Достанич
През лятото на 2009 година Достанич е назначен начело на Левски, след като заменя на поста уволнения само ден преди това Емил Велев. Той подписва договор за 2+1 години, а само 10 дни по-късно "сините" печелят и първия си трофей с Достанич. Те грабват Суперкупата на България след победа над Литекс с 1:0. Близо три месеца по-късно Достанич последва съдбата на Муслин - уволнен е заради поредица от слаби резултати. Води Левски от 28 юли до 25 ноември 2009 година. Успех: Суперкупата на България 2009.

Славиша Йоканович

Йоканович е назначен начело на Левски през юли 2013 година. На поста той заменя Николай Митов, който е уволнен след изгубена титла в последния кръг на първенството и финал за Купата на България. Столът на сърбина се разклаща много бързо, докато е начело на Левски, тъй като "сините" записват едва 2 загуби под негово ръководство, които обаче са са съпроводени от много равенства. Само два месеца и половина след назначаването му той е уволнен, отново заради поредица от слаби резултати. Освобождаването му е повече от изненадващо, тъй като идва и няколко дни преди вечното дерби между Левски и ЦСКА. Това може би е и треньорът, за когото "сините" привърженици съжаляват най-много, тъй като той демонстрира нагледно своите качества година по-късно, извеждайки Уотфорд до директна промоция във Висшата лига на Англия, а през изминалия вече сезон стори същото и с лондонския Фулъм. Води Левски от 28 юли до 4 октомври 2013. Успехи: няма

Казано в резюме: Левски имаше прогрес и успехи при Люпко Петрович и Славолюб Муслин, но не успя при Достанич (въпреки спечелената Суперкупа) и при Йоканович (на когото не беше даден достатъчно шанс). Как ли ще е при Славиша Стоянович?.. 
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019