Вдъхновяващ и носещ българския дух музей на Левски (София) скоро отваря врати. Илия Христов и колегите му от сдружение “Сини Сърца” се отдават на нелеката задача да изнамерят всички исторически артефакти, свързани с клуба и да ги съберат на едно място - в сърцето на ПФК Левски София - на стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов".

Историите, които Илия Христов разказва за знайни и не така известни футболисти на Левски от близкото и далечно минало са крайно интересни и увлекателни. Като машина на времето купи, медали, топки, обувки, фланелки, снимки, документи и много други велики моменти ще върнат посетителите на музея десетилетия назад.

Един от трофеите, който ще грее в музея на "Герена", беше предоставен от Левски (Чикаго).

Припомняме, че създаденият през 2014 г., по повод 100-годишнината на синия гранд аматьорски отбор - Левски (Чикаго), остави своя отпечатък във футбола на САЩ. През 2017 г. "сините" от ветровития град спечелиха най-високото отличие в аматьорския футбол отвъд океана — Националната купа на САЩ, носеща името на футболния деятел от щата Мичиган – Герхард Менгел. Двама от футболистите на Левски (Чикаго) Димитър Стойков и Евгений Руссу предадоха най-ценното отличие на отбора в музея на "Герена". Спечелената първа и засега единствената Национална купа от щата Илинойс при над 30-годишните ще бъде изложена като постоянен експонат редом с всевъзможни исторически артефакти на Левски (София).

"Правите страхотен жест и ние организаторите сме безкрайно благодарни, че музеят се сдоби с такова необкновенно отличие идващо от толкова далеч", коментира Илия Христов пред chicago.bg.

Очаква се музеят да отвори врати в средата на месец ноември.