НКП на Левски излезе с гневна позиция относно поведението на полицията по време на вчерашния домакинство на "сините" на Лудогорец на стадион "Георги Аспарухов". Според "сините" фенове действията на органите на реда в края на мача, когато цял кордон от полицаи се строи пред сектор "Б",  са целели единствено създаване на безредици, които да доведат до проблеми за клуба.

Позицията на НКП (без редакторска намеса):

Ден, след като заедно сътворихме поредния „син“ празник, откривайки чисто новия сектор „А“ на любимия стадион „Георги Аспарухов“, за пореден път трябва да се занимаем с тема, която няма нищо общо с Отбора на народа и неговите привърженици, но която пък можеше да им нанесе сериозни вреди от всякакво естество.

Става въпрос за необяснимото поведение на органите на полицията, присъствали по време на срещата с Лудогорец. Както стана видно за всички на стадиона, минути преди последния съдийски сигнал разположените в тунела до сектор „В“ униформени вкупом се отправиха и строиха пред южната трибуна, където по традиция се намира агитката на Левски.

До този момент мачът протичаше при перфектна организация, както в трите сектора с привърженици на домакините, така и около стадиона. Нямаше абсолютно никакви индикации за опасност от възникване на безредици по трибуните или евентуално нахлуване на терена.

Напротив – Националният клуб на привържениците и LSFC осигуриха всички необходими условия за празничното протичане на срещата, следейки през цялото време за сигурността и комфорта на публиката. Цялата тази организация бе предварително съгласувана със столичната полиция по време на нееднократни срещу между НКП и СДВР.

Взаимодействието и синхронът между полицията, охраняваща района около стадион „Георги Аспарухов“ и стюардите бяха очевидни и в нито един момент настроението на публиката не бе помрачено от ескалация на някакво напрежение.

До финалните минути на срещата, когато някой реши, че трябва да строи плътен кордон от униформени пред сектор „Б“ – нещо, което не се бе случвало от години на „Герена“.

Нещо, което, както привържениците, така и полицията, много добре знаят, че провокира единствено рискове за сигурността и на двете страни.

Като член на УС на Левски, НКП е изключително обезпокоен от тези необясними действия на органите на реда, които можеха да доведат до тежки последици и за самия клуб – финансови санкции, лишаване от домакинство, а дори и изваждане от „А“ група.

Такава хипотеза съществува в правилника на БФС при възникване на безредици с полицията. Тук е моментът да попитаме – кой и защо взе това ненужно решение?

Кой щеше да поеме отговорността, ако тази очевидна провокация към агитката в сектор „Б“ бе довела до излизане на ситуацията от контрол?

Каква бе целта на мероприятието, което поразително приличаше на десетки подобни, на които сме се нагледали при гостуванията ни в Ловеч?

Каквито и да са отговорите на тези въпроси, единственият извод от вчерашното поведение на полицията е, че тя определено няма място на стадиона по време на мачове.

Футболно хулиганство не се бори с провокации, г-да полицейски началници.

Взаимно доверие и синхрон в опазването на реда – още по-малко.