ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Бившият президент на „Левски“ Томас Лафчис гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. Някогашният вратар на „сините“ коментира състоянието на любимия си клуб. Предлагаме акценти от интервюто с Томас Лафчис:

- Г-н Лафчис, в предишните ни разговори бяхте притеснен за бъдещето на „Левски“. Сега по-спокоен ли сте, след като начело на отбора е Станимир Стоилов, а на вашето място е легендата на „сините“ Наско Сираков?

- Спортно-технически със сигурност съм по-спокоен и по-обнадежден. С по-голяма увереност гледам на бъдещето. Мъри доказа, че има тази способност да обединява както футболистите, така и феновете. Оттам нататък надявам се предстоят по-добри времена финансово, защото не е възможно да се очаква само от феновете да издържат клуба. Няма такова нещо по света.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Според вас ще може ли този сезон „Левски“ да наруши хегемонията на „Лудогорец“ и да стане шампион?

- Надявам се, че ще успее. Със сигурност трябват три-четири сериозни попълнения. Оттам нататък доказа в мачовете досега, че е в състояние да се пребори. Но това ще бъде изключително трудно, защото „Лудогорец“ е изключително добре подготвен отбор и структурно, и спортно-технически. Смятам, че битката ще бъде много сериозна.

- Кое отличава „сините“ от останалите отбори в България?

- Особеното е духът, той е в душите и в сърцата на хората. Тези стотици хиляди, да не казваме милиони фенове, които никога не са го оставяли. Дори в най-трудните години, когато ние започвахме – 1991 г. имаше по 400-500 души на мач. Въпреки това, навсякъде в страната се знаеше, че левскарите са изключително много, които при малко по-променени обстоятелства – отборът показва на терена своите възможности, стадионът се пълни. Това го отличава. Другите големи отбори? Виждате ЦСКА в момента – разправии, саботажи, не иска да ходи половината публика. Не искам да казвам причините, но това за мен не е нормално. Нормалното е това, което правят феновете на „Левски“.

- Какво е отношението ви към чужденците, които преминаха през стадион „Георги Аспарухов“? Нужни ли бяха те на „Левски“?

- Това е въпрос, който трябва да задавате на спортно-техническите ръководства. За съжаление, много от тях не решават този въпрос. Решава се от собствениците, които смятат, че привличайки тези чужденци, понякога за малко пари, с малки изключения… Виждаме един „Лудогорец“, на който футболистите струват доста пари и се привличат качествени и класни играчи, които играят по големи отбори, в елита на Бразилия. Докато при другите отбори, дори в „Левски“, идват футболисти, които са доста по-ниски категории. Според мен тук вече е въпрос и на треньора. Няма лошо да е от по-ниска категория, стига да е това, което очаква треньорът. Като най-добър пример мога да дам Дембеле. Дойде отнякъде, никой не го познаваше, направи един добър сезон в „Локомотив“ (Пловдив), „Левски“ го купи и стана най-добрият футболист в България. Продадоха го в Германия и там я е изиграл два мача, я не. Въпросът е, че тези много чужденци, които наредбата на първенството разрешава да играят, абсолютно е голяма пречка за създаването и изграждането на силен национален отбор. Няма как с 10-11 чужденци в отбора, които да играят през цялото време, ти да можеш да извадиш юноши, на които да им дадеш възможност да се реализират и да стигнат до националния отбор. И този национален отбор да бъде качествен.

- Как гледате на сдружението „Левски на левскарите“? Споменахте, че клуб като „Левски“ трудно може да се издържа само от феновете.

- „Левски“ винаги е бил на левскарите. С няколко изключения в собствеността, за мен фиктивна, които прехвърляха акциите от един на друг. Хора, които никога не са имали нещо истинско с „Левски“. Винаги е бил на левскарите. Няма кой да отнесе клуба някъде другаде, макар че имаше такива заявки. Въпросът е, че състоянието на икономиката в България не позволява феновете да бъдат тези, които ще издържат клуба. Нямаме толкова богати хора, които да си дадат сърцето, защото „Левски“ и ЦСКА се управляват със сърце. Нито ти трябват много пари, нито акъл. Но когато това не ти е основното, трудно може да се издържа. В „Левски“ в последната година и половина има една еуфория, хората са готови на всичко. Но ако примерно, не дай си боже, отборът тръгне малко назад тези хора ще се оттеглят, ще се отдръпнат. Колкото и да ми казват, че това няма да стане, ние сме го виждали през годините. Това е реалността за България. Виждаме в Испания „Реал“ и „Барселона“ са дружества, както може би беше при нас сдружение с идеална цел. Там всеки член има право на глас, те са 250-300-400 хиляди. Плащат си членския внос редовно, но попитайте в България кой си плаща членския внос в клубовете?

- В интервю за „Код Спорт“ Цанко Цветанов сподели, че „Левски“ също има „бащица“ и това са феновете. Очаквахте ли това, което направиха те? На практика да спасят от фалит „синия“ клуб…

- Това са тези две години, в които клубът реално може би не изцяло, но голяма част от задълженията се поемаха от феновете. Едни фенове, които имат по-малки възможности, други с по-големи възможности. Но смятам, че ако ние искаме да имаме един отбор… Нали разбирате, че в момента тези футболисти, които идват тук, те не идват за по 20-30 хиляди лв. на година. Няма как другите отбори да имат футболисти за по 500-600 хиляди евро на година, а ти да имаш играчи за 100 хиляди и да искаш да бъдеш конкурентноспособен на тези отбори. Това е нереално и за мен затова звучи пресилено, че това е пътят, по който трябва да се развива „Левски“. За мен „Левски“ трябва да си остане акционерно дружество. Кой е основният акционер има много голямо значение. Очаква се смяна в скоро време и ако този голям акционер, който идва има 90% и повече от акциите, и иска да направи нещо много голямо с „Левски“, ще бъде в състояние да го направи, защото има основата да стъпи като спортно-техническа и най-вече има основата като огромна маса фенове, които ще го подкрепят и ще бъдат до това ръководство винаги. Затова смятам, че това е по-правилният път. Да има такава собственост, хора с възможности, които да могат да отделят парите си за развитието на „Левски“.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК