Елин Топузаков получи картбланш от собственика на Левски да води отбора до края на сезона. Старши треньорът бе гост в предаването на DIEMA SPORT “Домът на футбола“.

"Едва ли някой очакваше от нас да бъдем първи в началото на сезона. Заслугата е изцяло на футболистите, с наша подкрепа, разбира се. Голямо благодаря на футболистите, заяви Топузаков. - Според традициите на нашия клуб, винаги сме се целели в челото и никога не сме работили за нещо по-различно. В началото тръгнахме малко трудно, но оттук предстои още повече работа.

Всеки един човек взима важни решения. Няма да кажа лоша дума за Люпко Петрович. Той ми е бил треньор, сега бях в неговия щаб. Нищо не предвещаваше тази раздяла. Може би има лични мотиви, но той трябва да отговори. Аз не искам да му бъда адвокат или да го нападам. Сигурно е имал други мотиви. Това е негово решение и точка. Футболистите са професионалисти и за тях не е важно кой им треньор. Треньорите са преходни. Главните действащи лица са те. Не би трябвало да им влияе каквото и да било. Не виждам нещо да се е променило. Да, отпаднахме за Купата, но все още нямаме загуба за първенство и допуснат гол на „Герена“. Ще бъда доволен, ако продължим тази тенденция.

Не е само Люпко Петрович. Бил съм и в щабовете на други треньори. Всеки треньори има неща в главата си, които ще предаде на момчетата. За мен най-важното е да има дисциплина. Другото е психология – да се държиш добре с играчите, понякога да си малко по-строг.

За футболистите е важно кой е треньор, а как ме приемат, трябва да кажат те. Няма от какво да се притеснявам. Може да подобрим играта на отбора и на всеки играч поотделно.

Ще бъда много доволен, ако играем по-атрактивно и атакуващо, но без да допускаме грешките от последните мачове в защита. Най-вече защото се увличаме в атака. Искам Левски да е привлекателен за привържениците. Искам публиката да пее „Левски шампион!

Топчо говори и за отлива на публика. "Не знам каква е причината. Може да има неразбирателство между фракциите на сектор Б. Но искаме да ги върнем, защото заедно можем всичко. Тези хора искам да живеят с отбора си, а ние да им се отблагодаряваме подобаващо.

Скоро тази тенденция ще прекъсне и хората ще подкрепят отбора си. Ние трябва да ги радваме и да им стоплим сърцата. Ние работим и играем за тях."

Бившият защитник обясни и за предстоящата зимна селекция. "Разговаряхме с г-н Спас Русев, така че ще бъда до края на първенството. Надявам се да постигнем заедно целите. С риск да се повторя – в Левски целта е шампионската титла. Никой не е казал, че ще бъде лесно. Конкуренцията е хубаво нещо. Трябва да даваме повече, за да компенсираме лекото изоставане, което имаме от Лудогорец. През зимата се надявам да се подсилим на някои позиции и да посрещнем пролетта както трябва. Футболът със страх не се играе. Ние нямаме право и сме задължени като левскари да се борим докрай.“

За селекцията не сме говорили. Ние имаме мениджъри в лицето на г-н Ангелов и г-н Чиликов, ще седнем заедно и ще преценим какви са опциите. Ще видим и по постове, това е и според финансовите възможности на собственика. Работим от 10 дни по това. Има играчи с добри качества, но всичко е в ранен стадий. Левски трябва да мисли и за бъдещето. Левски има интерес към всеки. Няма да се отказваме от нито един пазар. Това е доста обширен процес, неща, които са разтегливи. Ще се опитаме да направим по-малко грешки. На 4-5 поста имаме нужда от подсилване. А на кои точно – ще си остане за нас. Ще опитаме да вместим във финансовите рамки, които няма как да ви съобщя.

Мотивиращо за играчите е това, че се натяква, че пъвенството е надпревара с един кон. Нашите играчи имат доста голям хъс и добър колектив, за да сме на това място. Относно ЦСКА...Те имат добър отбор, имат качествени футболисти, има много мачове, не е минала и половината от шампионата. Всеки ще се спъва и ще прави грешки, въпросът е кой по-малко."

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига