Ръководството на Левски обръща значително внимание на школата и тя дори е приоритет за клуба, заяви треньорът на "синята" формация до 15 години Петър Карачоров в интервю за клубната "Левски ТВ". Неговият набор спечели всичките си 15 мача през есенния дял от шампионата и е една от обещаващите генерации от таланти в страната.

"Честно казано, никой от нас не бе очаквал такова постижение. Дори и самият аз. За да се стигне до него, решаващи бяха много фактори и единият от тях е постоянството, което имаше през целия сезон. Друг основен фактор е трудолюбието и себераздаването на децата в тренировките и самите мачове, както и характерът в трудните моменти. Имаше и ситуации, в които имахме малко късмет, но без него не може да се постигне всичко това. Друго важно нещо е цялостната работа на треньорския щаб, които ми помагаха и искам да им благодаря", започна той.

"Всяка една победа е изключително важна. В Елитната група няма такава, която е постигната с по-малко усилие. Има разбира се и по-запомнящи се мачове, а в случая това е вечното дерби с ЦСКА. Спечелихме го и това е един от мачовете, които ще останат в спомените ни. В двубоя със Септември София също имаше голяма драма. Седем или осем минути преди края резултатът беше 0:0, след което те ни поведоха. И точно когато всички очакваха да загубим точки, децата проявиха характер и вкараха два гола в добавеното време. Изпитахме незабравими емоции".

"Работата с деца е много деликатна, някой може да каже дори трудна. В моя случай е изключително приятна, защото работя с много талантливи деца и същевременно в работата с тях трябва да намеря баланса между строгостта в тренировките и мачовете, както и шегите в свободното време. Те обаче знаят, че ако прекалят с шегите, ще намеря начин да им натрия носовете".

"Всяко едно дете е различен характер и с всеки един от тях трябва да се подходи индивидуално. Това е начинът. Не мисля, че има някакъв компонент, който е най-важен за развитието на едно дете. За да бъде изграден един футболист, той трябва да премине серия от методически стъпки. В случая аз водя 14-годишни деца и е много рано да се каже дали тези деца могат да станат професионални футболисти". Следващите две или три години за тях ще бъдат решаващи. За нас дисциплината по време на тренировки, в училище и извънкласни дейности е изключително важна. Държим много на учението, защото искаме те да израснат като добри хора.

"Може би има един компонент, без който един подрастващ футболист не може да влезе в първия тим на Левски. Този компонент е характерът. Колкото и да си бърз, техничен и силен, без характер не можеш да бъдеш в представителния тим на Левски".

"Вече две години и половина имам късмета да работя в най-великия клуб в България. В последната година се вижда промяна в инфраструктурата и започва да се обръща все по-голямо внимание на ДЮШ. Работи се върху реновирането на съблекалните и изграждането на нови, направиха се терени и се работи усилено върху обновяване на общежитието. Вижда се, че се обръща все по-голямо внимание на кадрите от школата. Децата получават все повече възможности да тренират с първия отбор и това е голяма емоция за тях. Станислав Иванов е продукт на школата и стана водещ футболист, така че всичко върви в положителен аспект".

Карачоров призна, че е загубил бас със своите футболисти.

"Да, абсолютно вярно е това. Нека внеса пояснение - имах облог с децата в течение на сезона, когато печелехме победа след победа. Реших да ги предизвикам с един малък облог и той бе свързан със спечелването на всички мачове, а ако го направеха, аз трябваше да изпълня едно тяхно желание. Ако не успееха, щяха да получат наказание. Много съм щастлив, че загубих баса", коментира той.

"Ние сме клуб, който държи на дисциплината и на правилното хранене. Предполагах какво ще искат и то бе да ги почерпя с пица и торта, което не знам дали се е харесало на шефа на школата. Изпълних обещанието си преди една от тренировките и те останаха доволни", завърши треньорът.