Барселона и Наполи завършиха 1:1 на „Камп Ноу“ в първия им мач от плейофния кръг в елиминациите на Лига Европа. Пьотр Желински (29) изведе гостите напред в резултата, а Феран Торес (59-дузпа) изравни и спаси домакините от загуба. Така всичко ще се решава на реванша в Италия, а вече не важи правилото за голове на чужд терен.

Каталунците натиснаха в началото и още в 5-ата минута Обамеянг се пребори добре с бранител на Наполи, след което намери непокрития Педри, но ударът на испанския халф прелетя над напречната греда. Минути по-късно вратарят на гостите Мерет спаси удар на Нико.

След около 20 минути Осимен стреля в тялото на Тер Щеген, а в ответната атака Адама Траоре се откъсна и шпагат на Кулибали в последния момент му попречи да шутира. След това Обамеянг не намери топката добре и Мерет я улови. Секунди по-късно страничният съдия вдигна флага за засада на Траоре. Малко след това Феран Торес изпусна много добър шанс след извеждащ пас на Обамеянг, шутирайки над вратата.

В 29-ата минута Елмас изведе Пьотр Желински, чийто първи удар бе спасен, но при добавката полякът се разписа за 0:1. Домакините се опитаха да отвърнат на удара и в последната минута на първата част Феран Торес се промъкна между Кулибали и Ди Лоренцо, но ударът му бе неточен.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

След почивката играчите на Шави Ернандес продължиха да бъдат по-активни. В 56-ата минута Адама Траоре проби добре отдясно и центрира, а топката се отклони съвсем леко в ръката на Жуан Жезус. Първоначално съдията не отсъди нищо, но получи сигнал за нередност и след проверка чрез ВАР отсъди дузпа, реализирана от Феран Торес за 1:1.

Пиер-Емерик Обамеянг направи добър пробив в 63-ата минута, който бе завършен с удар от границата на наказателното поле, но над напречната греда в аут. Каталунците продължиха да притискат съперника за победен гол и бяха на път да го постигнат в самия край, когато Френки де Йонг отправи акробатичен удар, но топката премина встрани от вратата. Секунди след това и Мертенс шутира от добра позиция, но право в ръцете на Тер Щеген. В ответната атака пък Феран Торес получи топката фронтално срещу вратата на Мерет, но не успя да реализира.

Реваншът на стадион „Диего Армандо Марадона“ в Неапол е след седмица на 24 февруари от 22:00 часа българско време.

Барселона - Наполи 1:1
0:1 Пьотр Желински (29), 1:1 Феран Торес (59-дузпа)

Барселона: Тер Стеген, Мингеса (81 - Дест), Пике, Гарсия, Алба, Де Йонг (65 - Бускетс), Нико (65 - Гави), Педри, Траоре (65 - Дембеле), Феран, Обамеянг (86 - Л. Де Йонг)

Наполи: Мерет, Жезус, Рахмани, Кулибали, Ди Лоренцо, Ангиса (85 - Малкюи), Руис, Елмас (85 - Руи), Жиелински (80 - Деме), Инсинье (72 - Унас), Осимен (80 - Мертенс)