Атлетико (Мадрид) записа убедителен успех с 3:0 над лидера в руската Премиер лига Локомотив (Москва). След първия мач от 1/8-финалите на Лига Европа треньорът на „дюшекчиите“ Диего Симеоне похвали отбора си за победата, но повечето хвалебствия бяха насочени към вратаря Аксел Вернер. 22-годишният аржентинец дебютира за тима в изключително важен мач и не допусна гол. Вернер беше използван на мястото на контузения Ян Облак.

„Той е млад вратар, който показа стабилност. Изглеждаше уверен в изявите си и предаваше на съотборниците си стабилност, все едно Облак беше на вратата. Вярваме в него и му имаме доверие. Знаехме, че ще се възползва от шанса си. Аксел е част от нашите планове за бъдещето“, коментира Симеоне.

Аксел Вернер премина в Атлетико (Мадрид) от аржентинския Атлетико Рафаела през 2016 година, но веднага беше върнат в родината си под наем за един сезон в Бока Хуниорс. Вернер, който е роден на 28 февруари 1996 година, започва в школата на Атлетико Рафаела и дебютира в първия отбор на 10 август 2015 година при победата с 5:1 над Депортиво Мерло за купата на Аржентина. Първият му мач в първенството е на 3 октомври 2015 година при равенството 1:1 като гост на Арсенал Саранди. Половин година по-късно се превръща в титуляр, възползвайки се от контузията на Хеман Монтоя, който, загубвайки стартовото си място, преминава в Белграно.

Само четири месеца като титуляр и 11 официални мача за Атлетико Рафаела са достатъчни на Атлетико (Мадрид) да привлече младия вратар през 2016 година. По това време Аксел се готви да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро с аржентинския футболен тим. Прави впечатление, че много добре играе с крака, подава точно и вдъхва сигурност на защитата. Затова още тогава специалистите го сравняват с Мануел Нойер. Има и препратки към качествата на Джанлуиджи Буфон.

Аксел Вернер дочака своя час в Атлетико (Мадрид) с търпение и отдаденост. В началото на сезона беше трети вратар – след Облак и Мигел Анхел Моя. Това не пречеше на аржентинеца да подкрепя своите съотборници във всеки един момент. На 9 септември 2017 година Вернер взима влака от Мадрид до Валенсия, за да гледа като обикновен фен гостуването на Атлетико на „прилепите“. Мачът завършва при нулево равенство. Ситуацията се повтаря на 25 ноември, когато аржентинецът отново пристига с влак в града, за да види победата на „дюшекчиите“ с 5:0. На 25 февруари 2018 година, само три дни преди 22-рия си рожден ден Вернер взима свръхскоростния влак AVE до Севиля, за да отиде на „Рамон Санчес Писхуан“ и да види победата на Атлетико с 5:2 над домакините.

Това е и последният мач, в който резервният вратар Мигел Анхел Моя е част от „дюшекчиите“. На 27 февруари 33-годишният страж разтрогна договора си и подписа с Реал Сосиедад. Така на следващия ден Аксел Вернер духна свещите на рождения си ден, знаейки че става втори вратар в Атлетико и се превръща в резерва на Ян Облак.

Изявите на тренировките на аржентинеца дадоха повод за сигурност на треньорския щаб. На всички беше ясно, че заради ръста си от 192 см вратарят няма да има проблем с центриранията. Рефлексът му никога не е бил под съмнение. Всички обаче бяха учудени от позиционирането и покриването, демонстрирани от Вернер, а това са умения, които се трупат с дълги години стаж като титуляр. Още повече, че преди мача срещу Локомотив (Москва) Аксел Вернер имаше по-малко от половин час изиграни минути за Атлетико, при това в контроли – 18 минути предсезонен приятелски мач с Толука (0:0) и още десет минути в приятелска среща с египетския Ал Ахли (3:2) през декември.

„Не знам дали ще играя срещу Селта в неделя. За доброто на отбора се надявам, че Ян Облак ще се възстанови. Говорим за един от най-добрите вратари в света в момента. Надявам се, че контузията му не е сериозна. Аз обаче съм готов да помогна на Атлетико във всеки един момент и когато има нужда от мен“, заяви Аксел Вернер след мача с Локомотив (Москва).

Предвид сериозните слухове за интерес към Ян Облак от страна на по-богати европейски отбори, в Атлетико (Мадрид) може да бъдат спокойни по отношение на това, че имат солиден заместник на словенския национал. Само бъдещето ще покаже как ще се развие кариерата на Аксел Вернер, но аржентинецът демонстрира, че е готов за елитен футбол на високо ниво.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА
РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН