Лудогорец гостува на Истанбул Башакшехир в мач от Група „С“ на Лига Европа. Турският тим не е много известен в България и Европа, а не се радва и на особена популярност и в самия Истанбул. У нас клубът доскоро беше предимно известен сред хората, залагащи на футболни мачове. Другите неща, с които отборът е известен, е че в него играе бившият футболист на разградчани Жуниор Касайра (на снимката вдясно). Най-известният играч на Истанбул Башакшехир е тогоанският национал Емануел Адебайор, а през това лято тимът беше съвсем близо до място групите на Шампионската лига, тъй като му остана съвсем малко да елиминира Севиля в плейофите.

ИСТОРИЯТА

Клубът е основан през 1990 година с решение на кмета на Истанбул Нуретин Сьозент, след като на 28 ноември аматьорските ИСКИСпор, ИЕТТСпор и Итфайеспор решават да се обединят като Истанбул Бююкшехир Беледиеспор (в груб превод - Спортен клуб на голямата община на Истанбул), известен като Истанбул ББ. През май 1991 година ИСКИСпор печели промоция за трета дивизия и новият клуб като негов наследник от следващия сезон започва участието си директно в третото ниво на турския футбол. На 7 септември 1991 година е първият мач в историята на Истанбул ББ, записана е победа с 3:2 над Вефа СК, а първият гол в клубната история е дело на Муамер Незироглу. В края на следващия сезон тимът си гарантира първото място и промоция във втора дивизия, където истанбулският клуб се задържа две години и изпада. Следват нови години в третото ниво и нова промоция.

МЯСТОТО В ЕЛИТА

След девет сезона във втора дивизия начело на тима застава Абдула Авджъ. Неговото назначение променя съдбата на Истанбул ББ, който завършва на второ място в класирането, което му гарантира промоция в Суперлигата. Клубът се задържа в елита шест сезона и играе финал за националната купа през 2011 г. (губи от Бешикташ с дузпи), когато Авджъ напуска, за да поеме националния отбор на Турция. Два сезона по-късно обаче Истанбул ББ изпада. След една година във втора дивизия клубът се връща елита, а начело на отбора отново застава Абдула Авджъ.

НОВОТО ИМЕ

Завръщането в Суперлигата и на треньора Авджъ съвпада и с преименуването на клуба. Общината на Истанбул решава, че повече не може да издържа собствения си отбор. Тимът минава под управлението на район Башакшехир. Това е чисто нов квартал в западната част на Истанбул, където живеят предимно млади богаташи. Официалното преименуване от Истанбул ББ на Истанбул Башакшехир става на 5 юни 2014 години. За това обаче няма дори пресконференция. Година по-късно клубът подписва спонсорски договор с популярната в Турция верига от клиники „Медипол“.

Заради това става и нова промяна в названието на клуба – Медипол Башакшехир, въпреки че това име е малко използвано. Собственикът на бизнес групата Гьоксел Гюмюшдаг стана президент на футболния клуб. Гюмюшдаг е авторитетно име в Турция. Освен, че ръководи „Медипол“, той е част от фамилията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Съпругата му Мюге е племенница на първата дама на Турция. Сред другите длъжности е президента на Истанбул Башакшехир е председателското място на Съюза на клубовете от Суперлигата. В тази роля той води преговорите за телевизионните права на Лигата с консорциума „beIN”. Освен това Гюмюшдаг е бивш вицепрезидент на Турската футболна федерация.

НОВИЯТ СТАДИОН

До 2014 година истанбулският клуб играе на олимпийския стадион „Кемал Ататюрк“, който е известен като мястото, на което Ливърпул спечели Шампионската лига през 2005 година в исторически мач срещу Милан. През лятото на 2014 година заедно с промяната на името си, тимът се сдобива и с нов стадион. Това е „Фатих Терим Стадюму“, който е разположен в квартала Башакшехир. За откриването на съоръжението се изиграва демонстративен мач с участието на спортни легенди, настоящи и бивши футболисти, както и политици. Реджеп Ердоган играе с екип №12 и вкарва три гола, а отборът му бие с 9:4. Самият стадион е с капацитет от 17 801 места, но въпреки това клубът в началото много трудно запълва дори 100 седалки.

„Само до преди три години на домакинските ни мачове идваха по-малко от 100 души. Това до известна степен си има своите предимства. Когато играеше лошо, няма кой да те критикува от трибуните“, признава членът на клубната управа Мустафа Ерогут.

Постепенно Истанбул Башакшехир започва да привлича фенове на стадиона си. Средната посещаемост за миналия сезон е 3353 зрители. Това са предимно млади хора и студенти, които са отвратени от поведението на традиционните агитки на трите големи истанбулски гранда – Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ. На по-интересните мачове идват и привържениците на големите градски отбори.

„Започнахме да подкрепяме отбора, за да покажем, че има и друг начин. Искаме да се радваме на нашия тим без да имаме конфликти с другите. Възходът на клуба ни радва. Все едно гледаш как собственото ти дете расте. Усещането е прекрасно, защото когато започнахме да подкрепяме Истанбул Башакшехир клубът нямаше големи цели. Сега чувствам гордост, когато казвам, че съм фен на този отбор“, признава привърженикът Алперен, който е член на фенската групировка „Сивите сови“.

УСПЕХИТЕ И ТУРСКИЯТ УОРЪН БЪФЕТ

Възходът на Истанбул Башакшехир дойде след смяната на името, преместването на новия стадион и завръщането на треньора Абдула Авджъ (на снимката вляво). При представянето си наставникът заявява: „Нашата цел е участие в Лига Европа!“ Това предизвиква саркастични реакции сред другите клубове, но неприятните изненади за тях престояха. Отборът на Авджъ се превърна в страшилище за всички. Истанбул Башакшехир в два поредни сезона завършва на четвърто място и се бори наравно за призовите места заедно с грандонете. През миналия сезон тимът става вицешампион, а на 10 април 2017 година разбива Галатасарай с 4:0 след хеттрик на голямата си звезда Адебайор. Истанбул Башакшехир стига и до финала за Купата на Турция, където губи след дузпи от Коняспор.

Успешното представяне се дължи на работата на треньора Авджъ, който знае как да постигне обявената цел. Той взима в отбора залязващи футболисти, които все още имат потенциал, и такива, на които тепърва предстои да развиват силните си качества.

Така в тима се озоваха ветерани като Емре Бельозоглу (на снимката вляво), Гаел Клиши, Орелиан Шеджу, Гьокхан Инлер и Адебайор. В същото време бяха привлечени перспективни футболисти като Ирфан Кахфечи, Керим Фрей, Жозеф Атама и нигерийският национал Муса Мухамед, който само преди дни беше преотстъпен на Локомотив (Пловдив).

„Абдула Авджъ е като американския бизнесмен Уорън Бъфет. Това е много успешен предприемач, който купува подценявани от другите бизнеси, развива ги и след това ги продава с голяма печалба“, твърди Мустафа Ерогут.

СТИЛЪТ НА ИГРА

Треньорът Авджъ залага на схема 4-5-1, която му носи успех. От началото на сезона в турската Суперлига Истанбул Башакшехир успя да запише три победи и една загуба, като за момента заема третото място с 9 точки, на една зад Галатасарай и Бешикташ. На вратата е Волкан Бабаджан, който измести Волкан Демирел от Фенербахче като титуляр в националния отбор. В средата на отбраната най-често може да се видят младият ганаец Атама и молдовският ветеран Александру Епуряну. Като десен бек играе бившият футболист на Лудогорец Жуниор Кайсара, а като ляв е използван бившият френски национал на Арсенал и Манчестър Сити Гаел Клиши.

Подстъпите към отбраната се пазят от капитана Емре Бельозоглу и Махмут Макдемир. Босненецът Един Вишча и бившият холандски национал Елджеро Елия атакуват по крилата. Италианецът Стефано Наполеони е в средата на халфовата линия, а в предни позиции атакува Емануел Адебайор (на снимката вдясно).

Като силни страни в играта на Истанбул Башакшехир специалистите определят продължителното притежание на топката с къси пасове, пробивите по лявото крило на Елия, контраатаките и създаването на голови положения от заучени ситуации. За минуси в представянето на турския клуб често се сочи допускането на играта в собствената половина, неумението да се запази аванс в резултата, липсата на агресия в защита и слабата защита при статични положения. Освен това треньорът Авджъ залага на честа ротация на състава, а отборът предимно разчита на индивидуалните умения на играчите си за създаване на голови положения.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ