Носителят на Купата на България Локомотив (Пловдив) победи словашкия Спартак (Търнава) с 2:0 в първа среща помежду им от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Димитър Илиев (39-дузпа, 61-дузпа) вкара и двата гола за успеха на "червено-белите", които се завърнаха с гръм и трясък в евротурнирите след 7-годишна пауза  и то в деня на 93-годишнината от основаването на клуба. Отборът никога не бе домакинствал на стадиона в парк "Лаута" в турнирите на УЕФА, а днес посрещна съперника си пред близо 10 000 фенове, изкупили всички билети за срещата. За последно "смърфовете" играха в Пловдив през 1993 година, когато загубиха с 0:2 от Лацио. При следващите си международни изяви тимът посрещаше съперниците си в Бургас и Ловеч. Локомотив участва за последно в евротурнирите през сезон 2012/13, когато отпадна от холандския Витес - 4:4 в първата среща и 1:3 на реванша в Арнем.

Пловдив, който в момента е европейска столица на културата, пък прие двубой от евротурнирите отново след 24 години пауза. За последно под тепетата се игра евромач на 26 септември 1995 г., когато Ботев направи 1:1 със Севиля.

Мачът започна при страхотна атмосфера и хореография от феновете на Локомотив по случай 93-годишнината на клуба. Гостите бяха по-активни в началото и удар на Тавареш с глава от вратарското поле премина над напречната реда, но след това "смърфовете" натиснаха и в рамките на две минути Аралица на два пъти застраши вратата на Русов, който в първия случай изби в корнер, а при втория хвана топката. Малко след това в 17-ата минута Стивън Езе не успя да нанесе удар с глава отблизо, а съдията отсъди нарушение в атака на нигериеца.

Словаците отново пренесоха играта в половината на Локомотив и в следващите няколко минути отправиха няколко удара, като на два пъти топката излезе в корнер след рикошети, а веднъж Халилович шутира неточно в аут. В 20-ата минута пък те направиха грандиозен пропуск. Джино ван Кесел беше изведен сам срещу вратаря Луков, но техничният му удар изпрати топката в аут близо до дясната греда.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

В 34-ата минута Димитър Илиев опита да изнедада Русо с техничен удар от далечна дистанция, но вратарят на гостите демонстрира добър рефлекс и изби топката в корнер. Четири минути по-късно Томашевич изведе прекрасно Момчил Цветанов в наказателното поле на гостите, а Мених извърши нарушение и съдията посочи бялата точка. Димитър Илиев реализира дузпата в 39-ата минута и даде преднина на българския тим - 1:0.

Три минути след гола Ожболт отправи неточен удар от малък ъгъл и това бе последната интересна ситуация за първата част.

След почивката в 49-ата минута Димитър Илиев опита да застраши вратата на гостите, но Русов внимаваше и спаси. Малко след това пред Езе се откри страхотна възможност да удвои аванса на "смърфовете", но засичайки с глава центриране от фаул, но топката премина над напречната греда.

Домакините продължиха да доминират и в 55-ата минута Димитър Илиев шутира от пряк свободен удар, но покрай вратата. След близо час игра Момчил Цветанов отново бе повален в наказателното поле на гостите след фаул на Оршула и последва дузпа, а в 61-ата минута Димитър Илиев пак бе безапелационен от бялата точка за 2:0.

Гостите се опитаха да натиснат и да потърсят попадение до края на мача, но бранителите на Локомотив предотвратяваха всяка опасност. В 81-ата минута след корнер се получи меле в наказателното поле на "черно-белите", а Езе и Илиев успяха да изчистят топката. Словаците продължиха да бъдат по-дейни в заключителните минути, но усилията им не доведоха до така търсения гол.

В крайна сметка Локомотив (Пловдив) взе комфортен аванс преди реванша в Търнава след седмица на 1 август от 21:45 часа българско време. 

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020

Локомотив (Пловдив) - Спартак (Търнава) 2:0
1:0 Димитър Илиев (39-дузпа), 2:0 Димитър Илиев (61-дузпа)

Най-интересното от мача:
1 - Първи съдийски сигнал.
2 - Страхотна атмосфера и хореография на "Лаута" от феновете на домакините, които изкупиха всички билети за мача в деня на 93-годишнината от основаването на клуба.
3 - Ловат от гостите центрира от фаул и топката не бе засечена, а отиде право в ръцете на Луков.
8 - Рафаел Таварес засече с глава центриране отляво и топката премина на сантиметри над вратата на Луков.
11 - Карагерен подаде на Аралица, който шутира от дъгата пред на наказателното поле и вратарят Русов изби в корнер.
13 - Удар на Аралица от далечна дистанция и стражът на гостите Русов отново спасява, хващайки този път топката.
17 - Стивън Езе от домакините се размина с топката отблизо и не успя да нанесе удар, а съдията отсъди и нарушение в нападение.
20 - Грандиозен пропуска на гостите! Джино ван Кесел беше изведен сам, но техничният му удар изпрати топката в аут близо до дясната греда на вратата на Луков.
22 - Опасна атака за гостите и в последния момент Момчил Цветанов изчисти в корнер.
23 - След центрирането от корнера последва силен от футболист на Спартак, но топката се удари в тялото на Езе и излезе в нов корнер.
27 - Нов удар за гостите, но Халилович не успя да намери целта.
29 - Центриране на Карагерен от корнер и разбъркване в наказателното поле, но топката е изчистена.
30 - Анте Аралица остана непокрит при корнер, получи топката на 10-ина метра от вратата, но не успя да нацели топката добре и ударът му с глава бе крайно неточен.
34 - Страхотен далечен шут от Димитър Илиев и спасяване от Русов, избил топката в корнер.
38 - ДУЗПА за Локо (Пд)! Момчил Цветанов е изведен от Томашевич в наказателното поле и е фаулиран от Мених.
39 - ГОООЛ за Локо (ПД)! Димитър Илиев се разписа хладнокръвно от бялата точка за 1:0.
42 - Ален Ожболт опита удар от малък ъгъл и топката премина над вратата на гостите.
45+1 - Край на първата част.
...................................................
46 - Начало на второто полувреме.
49 - Удар на Димитър Илиев и спасяване на Русов.
51 - След центриране от фаул за Стивън Езе се откри страхотно възможност за гол, но след удара му с глава топката премина над вратата.
53 - Нов пропуск за Локомотив след неточен удар на Умарбаев от близка дистанция покрай вратата.
55 - Димитър Илиев шутира от фаул покрай вратата на Русов.
59 - НОВА ДУЗПА за Локо (Пд)! Момчил Цветанов отново е повален в наказателното поле, този път от Оршула.
61 - ГОООЛ за Локо (Пд)! Димитър Илиев пак е точен от бялата точка - 2:0.
69 - Езе се извиси над всички и изчисти след центриране от фаул.
73 - Неточен и прекалено силен удар на Халилович.
76 - Прекрасна атака на Аралица, последва комбинация с Ожболт, който обаче се забави много и ударът му бе блокиран от Халилович.
81 - Меле пред полето на Локомотив. Езе и Илиев геройски изчистиха топката след корнер.
87 - Езе изчисти с шпагат в корнер.
88 - Луков боксира след центрирането от корнера, след което последва удар в аут.
90+5 - Край на мача! Локо (Пд) спечели с 2:0 навръх 93-годишнината си и взе добър аванс.

СЪСТАВИТЕ
PFC Lokomotiv PlovdivЛокомотив (Пловдив): 71.Луков, 6.Езе , 20.Петрович, 50.Томашевич, 9.Карагарен (775.Малембана ), 10.Умарбаев (90+513.Бахтич), 12.Ожболт (7821.Георги Илиев), 34.Витанов, 7.Момчил Цветанов, 77.Аралица, 14.Димитър Илиев
Резерви: 1.Пиргов, 5.Малембана, 13.Бахтич, 15.Юсуф, 21.Г. Илиев, 25.Масоеро, 61.Жуниор
Треньор: Бруно Акрапович
Контузени: няма
Наказани: няма

FC Spartak TrnavaСпартак (Търнава): 31.Русов, 7.Оршула , 29.Месик , 17.Мених, 44.Захуменски , 10.Дангубич (6922.Келемен), 27.Халилович, 12.Тешия, 36.Ловат, 33.Тавареш (802.Турна), 99.Ван Кесел (5713.Якубек)
Резерви: 2.Турна, 5.Маринкович, 13.Якубек, 20.Диого, 21.Михалек, 22.Келемен, 26.Болек
Треньор: Рикардо Чеу
Контузени: няма
Наказан: Митреа

Пловдив, стадион "Локомотив" в парк „Лаута“
Съдия: Тимотеус Кристофи (Кипър)

Легенда: