ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, ПРАТЕНИК НА БЛИЦ В ГЕРМАНИЯ

Лудогорец се класира на 1/16-финалите в турнира Лига Европа! Шампионът на България измъкна точката при гостуването на Хофенхайм - 1:1, което се оказа достатъчно за достигането до евромачове и след Нова година. 

Ценното попадение за тима на Димитър Димитров - Херо отбеляза Вандерсон. Бразилецът се разписа за 1:1 в 62-ата минута, след като в 25-ата Филип Охс беше дал преднина на германския тим. 

В последните десетина минути "орлите" трябваше да се справят с човек по-малко, тъй като Клаудиу Кешерю беше изгонен с директен червен картон. Херо обаче умело подсили отбраната си с включването на Георги Терзиев и Лукас Саша за сметка на Вандерсон и Марселиньо, което не позволи на играчите на Хофенхайм да стигнат до победата. Тя дори можеше да отиде на сметката на Лудогорец, но Мисиджан пропусна отличен шанс в 94-ата минута. 

В крайното класиране в Група "C" шампионът на България завърши втори с 9 точки, с една пред Истанбул Башакшехир (8), който по същото време победи с 2:1 победителя в групата Брага (10 точки).

Лудогорец ще узнае съперника си за 1/16-финалите в понеделник, когато от 14 часа ще бъде тегленето на жребия. Eвентуалните съперници - ТУК!

При гостуването в Германия "орлите" донякъде бяха улеснени от факта, че Хофенхайм нямаше шанс за класиране напред. Това позволи на младия наставник Юлиан Нагелсман да заложи на доста резерви и младоци. Вратата пази Грегор Кобел, който ден преди мача навърши 20 години. Въпреки младостта, петият в Бундеслигата доста затрудни Лудогорец. "Орлите" все пак се пребориха храбро за своето и не допуснаха изненада, изпълнявайки целта - класиране на 1/16-финалите.

В началните минути избраниците на Херо опитаха да притиснат домакините, като стигнаха единствено до два корнера. Немците отвърнаха с удар на Филип Охс, който бе отразен от Ренан. В 25-ата минута обаче Охс прониза стража на българския шампион. Робин Хак почти от аутлинията върна топката към точката на дузпата, където съотборникът му засече от движение, след като беше изпуснат от Игор Пластун - 1:0.
 
До почивката "орлите" имаха две ситуации, пропуснати от Марселиньо и Мисиджан. 

Още в началото на втората част Херо засили нападателната мощ с включването на Кешерю. Сменен беше Яцек Горалски, който започна опорен халф, с каквито функции бяха нагърбени още Светослав Дяков и Абел Анисе.

Още в 46-ата минута Охс имаше нов шанс за гол, но Ренан беше на мястото си и спаси. "Орлите" отвърнаха с удари на Марселиньо и Мисиджан, но без успех. По-късно младият швейцарски вратар на Хофе спаси удар на Кешерю. 

Натискът на българите даде резултат в 62-ата минута, когато момчетата на Херо зарадваха близо 400-те си фенове, подкрепящи ги от трубините на стадион "Райн Некер Арена". Марселиньо пусна извеждащо подаване към Вандерсон, който се пребори с бранител на домакините и реализира с удар по земя с десния крак, пращайки топката в долния ляв ъгъл на Грегор Кобел - 1:1.

В 73-ата минута Лудогорец бе близо до пълен обрат. Вандерсон и Мисиджан излязоха срещу един бранител на немците, но бразилецът сбърка при паса към своя съотборник. В 84-ата минута се стигна до червения картон на Кешерю, който изрита в гръб Ермин Бичакчич, за което беше изгонен.  

"Орлите" обаче не се прекършиха и се бориха храбро до края. В добавеното време Мисиджан дори можеше да донесе втората поредна победа срещу Хофенхайм, но нанесе слаб далечен удар към опразнената врата на домакините, играч в синьо притича и изби топката. Така след постигнатото равенство, което е с цената на победа, Лудогорец заслужено е на 1/16-финалите.

БЛИЦ ПРЕДСТАВЯ ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ЕВРОПА

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА 

ХОФЕНХАЙМ - ЛУДОГОРЕЦ 1:1
1:0 Филип Охс (25), 1:1 Вандерсон (62)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача.
3 - Вандерсон спечели корнер, след който "орлите" не успяха да затруднят германците.
5 - Филип Охс отне топката след неразчетени действия на защитниците на Лудогорец и отправи далечен удар, който Ренан отрази.
10 - Истанбул Башакшехир повежда на Брага в другата среща от групата. При това положение "орлите" не трябва да губят от Хофенхайм, за да се класират на 1/16-финалите.
14 - Далечен шут на Мисиджан, топката излиза в аут.
25  ГОЛ! Хофенхайм повежда с гол на Филип Охс - 1:0! Робин Хак почти от аутлинията върна топката към точката на дузпата, където Охс засече от движение, след като беше изпуснат от Игор Пластун.
28 Ермин Бичакчич е санкциониран с жълт картон след фаул срещу Марселиньо.
32 - Марселиньо засече с глава центрираната топка, но неточно в аут.
33  Натанаел получи жълт картон и ще пропусне следващия мач заради наказание.
37 - Мисиджан подаде на Вандерсон, който не успя да завърши атаката по най-добрия начин и пропусна. 
45 - Край на първото полувреме.
* В другата среща Истанбул Башакшехир води с 1:0 на Брага и към момента Лудогорец е на третото място в групата.
--------------
46 - Начало на второто полувреме.
46 Димитър Димитров търси промяна, заменяйки Яцек Горалски с Клаудиу Кешерю.
46  Домакините започват много силно, изстрел на Охс е спасен от Ренан.
51  Марселиньо преодоля няколко играчи в синьо и насочи топката към долния ляв ъгъл на Грегор Кобел, след рикошет се стигна до корнер. След него не последва опасност пред немската врата.
55  Голмайсторът до момента Филип Охс е сменен от Мерис Скендерович.
55 - Брага изравнява в Истанбул - 1:1. При този развой на мачовете Лудогорец завършва втори и се класира на 1/16-финалите.
59  Вратарят на Хофенхайм спасява изстрел по земя на Кешерю.
62  ГООООЛ! ЛУДОГОРЕЦ ИЗРАВНЯВА С ГОЛ НА ВАНДЕРСОН - 1:1! Марселиньо пусна извеждащо подаване към сънародника си, който се пребори с бранител на домакините и реализира с удар по земя с десния крак, пращайки топката в долния ляв ъгъл на Грегор Кобел.
* Равенството напълно устройва "орлите". Към момента Лудогорец завършва втори с 9 точки, а Истанбул Башакшехир - трети с 6.
69  Йоханес Бюхлер заменя Жул в състава на Хофенхайм.
73  Лудогорец пропусна отличен шанс! Вандерсон се забави с подаването за Мисиджан, който все пак стреля, но от малък ъгъл и встрани от целта.
* В 77-ата минута на мача в Турция Истанбул Башакшехир отново повежда на Брага - 2:1. При това положение Лудогорец е втори с 9 точки, Истанбул Башакшехир е с 8.
76  Робин Хак е сменен от Давид Ото.
84  ЧЕРВЕН КАРТОН! Лудогорец остава с човек по-малко. Кешерю получава директен червен картон, тъй като срита в гръб Ермин Бичакчич. 
86  Георги Терзиев подсилва защитата на "орлите", Вандерсон е сменен.
87  Решителна намеса на Моци, който спира опасна атака на домакините.
88  Херо извършва последната си смяна. Марселиньо отстъпва място на Лукас Саша.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+3 - Напрежение на терена, играчите на двата отбора се спречкаха.
90+4  Mисиджан пропусна да прати топката в опразнената врата! Вратарят на немците се включи в атака при изпълнение на корнер, след който "орлите" осъществиха контра, при която Мисиджан стреля към опразнената врата малко след центъра, но слабо и защитник на домакините догони топката и я изби.  
90+5 - Край на мача. Хофенхайм и Лудогорец завършиха 1:1. След равенството "орлите" завършват втори и се класират на 1/16-финалите в Лига Европа. 


ХОФЕНХАЙМ
36.Грегор Кобел, 34.Симон Лоренц, 4.Ермин Бичакчич , 6.Хавард Нортвайт , 42.Александър Росипал, 8.Еужен Полански, 24.Джъстин Хоогма, 31.Феликс Паслак, 37.Робин Хак (76  26.Давид Ото), 20.Роберт Жул (69  41.Йоханес Бюхлер), 30.Филип Охс  (55  35.Мерис Скендерович)
Резерви: 33.Александер Щолц, 26.Давид Ото, 35.Мерис Скендерович, 41.Йоханес Бюхлер, 43.Максимилиан Ваак, 44.Николас Вьохлинг
Tреньор: Юлиан Нагелсман


ЛУДОГОРЕЦ: 33.Ренан дос Сантос, 6.Натанаел , 30.Козмин Моци, 32.Игор Пластун, 4.Сисиньо , 12.Абел Анисе, 18.Светослав Дяков , 44.Яцек Горалски (46  28.Клаудиу Кешерю ), 88.Вандерсон  (86  5.Георги Терзиев), 84.Марселиньо (88  8.Лукас Саша), 93.Върджил Мисиджан 
Резерви: 1.Хорхе Броун, 5.Георги Терзиев, 8.Лукас Саша, 10.Густаво Кампаняро, 92.Джоди Лукоки, 37.Жоао Пауло, 28.Клаудиу Кешерю
Треньор: Димитър Димитров


Зинсхайм, "Райн Некер Арена"
Съдия: Орел Гринфелд (Израел)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация 

 


Снимки ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ: