Порто завърши 2:2 при визитата си на Лацио и с общ резултат 4:3 се класира за 1/8-финалите на Лига Европа.

В 17-ата минута гол на Чиро Имобиле не бе признат зарази засада, но две минути по-късно той все пак се разписа след пас на Сергей Милинкович-Савич и даде аванс на домакините.

"Орлите" вкараха гол и в 22-ата минута, но отново не бе зачетен заради засада на Имобиле, който успя да прехвърли Диого Коща и да вкара топката във вратата му.

Съдията Дениз Айтекин показа жълт картон за симулация в 28-ата минута на Мехди Тареми, който падна след съприкосновение със Сергей Милинкович-Савич в наказателното поле на Лацио, но след намесата на ВАР и преглеждане на ситуацията промени решението си, посочвайки бялата точка. Така в 31-ата минута Мехди Тареми реализира дузпата и изравни за 1:1.

Порто организира опасна атака в 47-ата минута. Тони Мартинес центрира в наказателното поле на Лацио, където Матеус Урибе бе оставен непокрит в наказателното поле на домакини и стреля с глава, но встрани от десния стълб на вратата на Стракоша.

След почивката играта бе равностойна с положения и пред двете врати, но в 69-ата минута Мехди Тареми пусна отличен пас към Матеус Урибе, който бе сам срещу Томаш Стракоша и без проблеми вкара топката във вратата му за 1:2.

Лацио натисна и пропусна страхотни възможности за гол след удари на Луис Алберто, който в 82-ата минута прати топката в левия стълб на вратата на "драконите". 

В последните секунди Чиро Имобиле стреля, топката срещна левия стълб на вратата на Диого Коща, а след това при добавката Данило Каталди вкара в опразнената врата за 2:2, но Лацио отпадна от надпреварата.

В други срещи от тази фаза на надпреварата Динамо (Загреб) излъга у дома Севиля с 1:0 и напусна турнира с общ резултат 2:3, а Аталанта разби като гост Олимпиакос с 3:0 и го елиминира с общ резултат 5:1. РБ Лайпциг пък спечели с 3:1 при визитата си на Реал Сосиедад и го отстрани с общ резултат 5:3.