Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Тази вечер Лудогорец започва участието си в Група „А“ на Лига Европа, а първият съперник е германският Байер (Леверкузен). „Аспирините“ са добре познат тим за българския футболен фен заради периода 2001-06 година, в който Димитър Бербатов играеше за клуба и се представи изключително успешно. През 2007 година в Леверкузен беше привлечен и Атанас Курдов, но за три години юношата на Левски не успя да прескочи от втория в първия тим на Байер.

Днешният съперник на Лудогорец пристигна в Разград с доста неуспешен старт на сезона в Бундеслигата. Байер (Леверкузен) загуби първите си три мача от първенството и заема последното място в класирането. Това е най-слаб старт за клуба в историята му в германския футболен. Малко успокоение е изключително трудната победа с 1:0 над петодивизионния Пфорцхайм за Купата на Германия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Треньорът Хайко Херлих предпочита да използва схема 4-2-3-1, като на върха на атаката е аржентинецът Лукас Аларио, а зад него действа Кевин Фоланд, подпомаган по фланговете от Лиън Бейли и Юлиан Бранд. В събота срещу Байерн (1:3) Херлих заложи на по-защитното 5-3-2, където в предни позиции бяха Бейли и Фоланд. Вендел, Александър Драгович и Джонатан Та са неизменни в защитата, независимо от формацията на отбора.

Първите три мача в първенството бяха достатъчни, за да се очертаят основните на стила на игра на Байер (Леверкузен). Атаките протичат предимно през средата или по дясното крило, където действа ямайският талант Лиън Бейли. „Аспирините“ се характеризират с използването на къси пасове, агресивен стил и отправянето на много удари (средно на мач по 11,3). Показаха се и слабостите на отбора, който показа изключително много индивидуални грешки. Освен това играчите на Херлих имат проблеми с опазването на топката и завършването на головите положения. Отборът губи повечето въздушни двубои и често прави нарушения в опасните зони пред наказателното поле.

Слабият старт на сезона беше трудно предвидим през лятото. Байер (Леверкузен) нямаше загуба през летните контроли до последната проверка срещу Валенсия, когато отстъпи на Валенсия с 0:3. Още повече, че беше запазена основата на състава от миналия сезон. Най-голямото постижение е задържането на Лиън Бейли (на снимката вдясно), който беше обект на сериозен интерес – най-вече от страна на Челси и Байерн. Нещо повече, 21-годишното крило дори удължи договора си с „аспирините“ до 2023 година. Така за желаещите да го отмъкнат от „БайАрена“ ще бъде значително по-трудно.

През лятото клубът от Леверкузен се раздели с титулярния си вратар Бернд Лено, който беше продаден на Арсенал за 25 милиона евро. Бенямин Хенрихс пък премина в Монако за 20 милиона. Това не е новост за клуба, който редовно трябва да трансферира най-добрите си играчи, за да поддържа изряден финансовия си баланс. За да превъзмогне това изтичане на кадри, Байер (Леверкузен) залага на младите играчи и създаването на силна собствена школа.

„Аспирините“ разполагат с най-младия състав, който може да бъде намерен в най-силните европейски първенства. Средната възраст на тима на Хайко Херлих е 24,5 години. Още повече, че големите звезди на отбора са 22-годишният германския национал Юлиан Бранд и 21-годишният Бейли. Байер разполага с пет от десетте най-добри играчи до 23-годишна възраст в Бундеслигата. Спортният директор Йонас Болд пък не спира да следи чуждестранните първенства за добри млади футболисти. Така през това лято той плати 18,5 милиона евро на Васко да Гама за 18-годишния бразилски нападател Паулиньо.

„Младите таланти, особено тези от Южна Америка, са трудна материя. Трудно се приспособяват към Европа, а цената им е много висока. Затова съм доволен, че Паулиньо ни излезе сравнително евтино“, заяви със задоволство 36-годишният Болд (на снимката вляво), който е най-младият спортен директор в Бундеслигата.

Въпреки младостта си Йонас Болд има с какви трансферни успехи да се гордее. Той е човекът, който откри в Чили Артуро Видал, който в момента е част от Барселона. Освен това намери Дани Карвахал във втория отбор на Реал (Мадрид) и плати за него 5 милиона евро. За един сезон на „БайАрена“ десният бек така прогресира, че „белият балет“ си го откупи обратно за 6,5 милиона. В момента фланелките на Видал и Карвахал гордо висят в кабинета на Болд.

Негова е заслугата за сериозното клубно инвестиране в детско-юношеската школа за последните пет години. Почти 30 треньори работят в академията на пълен и частичен работен ден и се грижат за различните формации, като се започне от 9-годишните до втория отбор. Тази стратегия даде резултати и в първия отбор през последните години се появиха и наложиха собствени кадри като Кай Хаверц (19 г.), Доминик Кор (24 г.) и Бенямин Хенрихс (21 г.), който вече е част от Монако.

Освен, че произвежда и налага таланти, Байер (Леверкузен) се грижи и за бъдещето на своите младоци. Показателен пример за това беше осминафиналният реванш от Шампионската лига срещу Атлетико (Мадрид) през сезон 2016/17. Тогавашният треньор Роджер Шмид знаеше, че се нуждае от най-добрия си състав след загубата с 2:4 в първата среща. Вместо това 17-годишният по това време Кай Хаверц (на снимката вдясно), най-младият играч в историята на клуба с дебют в Бундеслигата, беше оставен у дома заради предстоящи важни изпити в училище. „Аспирините“ рискуваха участието си в най-престижния футболен турнир за сметка на бъдещето на един футболен талант.

„Връщайки се назад, мога само да поздравя клуба за това решение. За да може един футболист да се развие като добър играч, той първо трябва да бъде добър човек и добър гражданин. Затова считам, че поставянето на училището като приоритет е много важно“, коментира бразилският защитник Вендел, който въпреки 25-годишната си възраст е един от най-опитните и най-важните в състава на Хайко Херлих.

Резултатите от началото на сезона са в противоречие с поставените цели пред отбора – завръщане в Шампионската лига. Затова и работата на Херлих е под напрежение, но това е човек, свикнал с футболния стрес. Все пак беше част от изключително успешния отбор на Борусия (Дортмунд) през втората половина на 90-те години на ХХ век. Да не забравяме, че успя да се пребори с мозъчен тумор в началото на настоящото хилядолетие и да се завърне на терена.

Дали бившият германски национал ще запази поста си, зависи до голяма степен от резултата, който Байер (Леверкузен) ще постигне тази вечер на „Лудогорец Арена“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ