Пореден съдийски гаф с решително значение имаше на полуфиналите на евротурнирите. Този път в Лига Европа. Руският рефер Сергей Карасьов спря Чудото от Залцбург четири минути преди края на продълженията с погрешно отсъждане, което доведе до елиминирането на австрийския Ред Бул. Карасьов е сред арбитрите, които ще свирят на предстоящото световно първенство в Русия (14 юни – 15 юли).

Домакините от Залцбург водеха с 2:0 в резултата след редовните 90 минути и бяха заличили пасива си от първия мач. Освен това имаха предимство на терена и бяха на път да сторят чудото, елиминирайки френския тим.

Тогава дойде 115-ата минута, в която Карасьов отсъди корнер в полза на Олимпик (Марсилия), след който Роландо се разписа и класира френския тим на финала в Лион на 16 май.

Повторенията обаче показаха, че ъглов удар при ситуацията няма. След удара на Замбо топката се отклонява в негов съотборник и напуска терена. В такъв случай съдията трябва да отсъди аут.

Това щеше да се разбере, ако УЕФА беше въвела използването на системата за Видео асистент рефер (VAR), пишат австрийските медии. Изданието „Йостеррайх24“ е със заглавие: „Съдийски гаф спря Залцбург от финала“. Германският „Билд“ също твърди: „Грешка на рефера прекъсна Чудото от Залцбург“.

„Разбрах, че руските съдии седят в съблекалнята и са много разстроени, тъй като знаят, че са допуснали фатална грешка. Казали са, че признават своя гаф. Това обаче няма как да ни класира на финала. Аз обаче съм готов да простя на човек, който признава грешката си“, заяви Марко Розе – германският треньор на Ред Бул Залцбург.

Както е известно, през тази седмица съдийски гафове имаше и в двете полуфинални срещи от Шампионската лига. Заради неотсъдени дузпи от страна на реферите Байерн и Рома бяха елиминирани от турнира.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА