Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Славия стартира с победа участието си в Лига Европа, измъквайки минимален успех с 1:0 при гостуването на Илвес (Тампере). Момчил Цветанов се превърна в герой за "белите" на мача, който се игра на изкуствения терен на стадион "Телиа 5G Арена" в Хелзинки. Чико бе точен в 80-ата минута след асистенция на Галин Иванов. 

Ключова роля за успешното представяне на Славия във Финландия изигра Георги Петков. Ветеранът спаси редица положения, запазвайки мрежата си суха. Петков, който е на 42 години и 4 месеца, записа рекорд при гостуването в Хелзинки. Той се превърна в най-възрастният български футболист, който играе в мач от евротурнирите.  

За първия мач в Европа този сезон треньорът на Славия Златомир Загорчич заложи на изцяло българска единайсеторка. Единствената промяна в сравнение срещата за Суперкупата с Лудогорец (0:1) бе на вратата. Ветеранът Георги Петков започна титуляр, а Антонис Стергиакис остана на пейката.

В 16-ата минута "белите" удариха греда. Момчил Цветанов подаде на Янис Карабельов, който стреля по земя, но право в дясната греда на вратата, пазена от Мика Хиландер. В 26-ата Славия отново се размина с откриване на резултата. Топката попадна в мрежата на домакините, но съдията отмени попадението на новото попълнение Милен Гамаков заради спорна засада.

В края на полувремето домакините се активизираха и погледнаха по-смело към вратата на Петков. Най-чистата ситуация дойде пет минути преди почивката, когато Таминен бе оставен зад защитата и стреля с глава от малкото наказателно, но българският страж спаси. След това и страничният съдия вдигна флага за засада.

В началото на второто полувреме Илвес опита да организира няколко опасни атаки пред стража на "белите", като най-сериозното положение дойде след грешка на Гамаков в средата на терена, но при последвалото разбъркване Александров изчисти далеч от вратата.

Последваха силни минути на домакините, но Петков и отбраната на Славия се справиха. В най-опасната ситуация в тези моменти стражът изби с крак топката точно на аутлинията. 

В 80-ата минута Славия откри резултата. Галин Иванов напредна на скорост и видя нахлуващия в наказателното поле на Илвес Момчил Цветанов. Чико пое топката сам срещу вратаря и успя да я прати в долния му ъгъл с точен удар по земя - 0:1. Така Славия измъкна минималната победа в Хелзинки. Реваншът в София е на 19 юли от 19:00 часа.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2018 в Първа лига

ИЛВЕС - СЛАВИЯ 0:1
0:1 Момчил Цветанов (80)


Срещата по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача. Срещата се играе на изкуствена настилка на стадион "Телиа 5G Арена" в Хелзинки.
13  Отлична намеса на Георги Петков, който успя да запази мрежата си суха при опасна атака на домакините.
16 ГРЕДА! Славия пропуска да поведе. Момчил Цветанов подаде на Янис Карабельов, който стреля по земя, но право в дясната греда на вратата, пазена от Мика Хиландер.
26  OTMEНЕН ГОЛ! Милен Гамаков прати топката във вратата на Илвес, но реферът Кжижщоф Якубик от Полша отмени попадението, тъй като съдийската бригада прецени, че има засада. 
* От повторенията не стана ясно дали решението на съдията е правилно. 
36 - Защитникът на Славия Димитър Велковски получава медицинска помощ, след като падна тежко след единоборство за топката. 
40 Георги Петков с решителна намеса, спасявайки удар на Ала-Милимаки.
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+2 - Край на първото полувреме.
-----------------
46 - Начало на второто полувреме.
51 - Удар на Янис Карабельов беше блокиран.
55 - Милен Гамаков сбърка малко зад центъра и се получи скоростна атака за Илвес. Ярвинен върна към  Милимаки, който центрира прострелно, Сашо Александров изчисти, след което топката попада в Туре Сира, който стреля в аут. 
62 - Нубиси засича с глава центрирана топка, Петков спасява.
70  Нова опасност пред вратата на Славия, Петков с поредна решителна намеса.
71  Появилият се като резерва Георги Йомов пропусна да открие резултата. Момчил Цветанов овладя топката в наказателното поле на Илвес след дълго подаване, вратарят Хиландер тръгна да го пресреща, а Чико хитро върна към Йомов, който не можа да отправи точен удар към опразнената врата. 
80  ГОООЛ! Славия повежда - 0:1! Момчил Цветанов се разписа след отлично извеждащо подаване на Галин Иванов. Чико нахлу на скорост в наказателното поле на домакините, и след като получи топката я прати в мрежата на Илвес с точен удар по земя. 
81  Жълт картон за Георги Петков, който след отбелязването на гола отиде и взе топката, бавейки подновяването на играта.
90 - Удар на Таминен, топката прелетя над вратата на "белите".
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3 - Край на мача. Славия победи Илвес с 1:0.


ИЛВЕС
: 1.Мика Хиландер, 4.Фелипе Аспегрен, 5.Яни Танска, 8.Иро Ярвинен, 10.Милимаки, 14.Туре Сира, 16.Тату Миетунен, 19.Тумас Рананкари, 20.Еро Таминен, 25.Иса Тиау, 45.Мариус Нубиси 
Треньор: Ярко Вис


СЛАВИЯ: 1.Георги Петков , 25.Сашо Александров, 19.Димитър Велковски, 55.Андреа Христов, 38.Милен Гамаков, 27.Емил Мартинов , 10.Янис Карабельов , 33.Галин Иванов, 8.Славчо Шоколоров (69  35.Георги Йомов), 17.Момчил Цветанов  (90+2  14.Ивайло Димитров), 7.Милчо Ангелов (86  9.Цветелин Чунчуков)
Резерви: 32.Антонис Стергиакис, 15.Александър Станисавлиевич, 35.Георги Йомов, 20.Филип Кръстев, 23.Владислав Узунов, 9.Цветелин Чунчуков, 14.Ивайло Димитров
Треньор: Златомир Загорчич

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация , контузия