УЕФА ще допусне Манчестър Юнайтед за участие в Лига Европа, въпреки че има сериозен казус с правилата, касаещи и френският тим Ница, съобщава “Таймс”.

Според правилника на ФИФА и УЕФА повече от един клуб на един собственик с поне 30-процентно участие не може да се състезава в един и същ турнир. Новите съсобственици на "червените дяволи" от “Инеос”, които влязоха официално в клуба през февруари, придобиха 27.7% от Манчестър Юнайтед, но със задължение да инвестират допълнителни 245 милиона паунда в инфраструктура, което ще покачи на 30% собствеността им. Химическият гигант обаче притежава и Ница, който също се класира за Лига Европа, което всъщност създава конфликта с правилата на футболните централи. При такива случаи предимство има клубът, който е финиширал по-напред в своето си първенство. Това е Ница (пети във Франция), след като Юнайтед завърши осми във Висшата лига.

От УЕФА са готови с решение. Очаква се Ница да бъде управляван от временно създаден “сляп тръст” (б.р. - термин, означаващ анонимно доверително управление, в което акционерите не знаят нищо за холдинга и нямат право да му оказват влияние). Планът е този тръст да бъде ръководен от специално назначен от УЕФА екип. Тази практика обаче щяла да бъде като изключение само за идния сезон в евротурнирите, макар сходна схема да беше използвана и тази пролет с Милан и Тулуза в Лига Европа, които също имат общ собственик - RedBird Capital Partners.

Същият казус има и в Шампионската лига с Жирона и Манчестър Сити, които също са с общ собственик в лицето на City Football Group. Така и испанският клуб, чрез управление от такъв тръст, ще може да се радва на участие в ШЛ, защото иначе трябваше да се премести в Лига Европа.

Засега все още няма официално изявление от Европейската централа по тези въпроси.