Аякс се класира за плейофите в Лига Европа, след като победи Панатинайкос с 13:12 след изпълнение на дузпи в Амстердам. Гостите от Гърция спечелиха редовното време и продълженията с 1:0 с гол на Тете в 89-ата минута, като така общият резултат от двата мача стана 1:1.

Драмата на „Йохан Кройф Арена“ дойде при дузпите, тъй като двата отбора изпълниха по 17 наказателни удара, за да бъде определен победител.

33-ата дузпа, която бе за Панатинайкос, беше пропусната от Тони Вилена, който по-рано при 11-метровите наказателни удари вкара за 5:4, докато след него Антон Гаей реализира втората си дузпа, след като по-рано вкара за 6:6, и така изпрати Аякс към следващия кръг в Лига Европа. Панатинайкос отива в същия кръг, но в Лигата на конференциите.

Драма имаше и в Швейцария, където Партизан отпадна от Лугано. Домакините се добраха до изстрадано равенство 2:2 след продължения в реванша с гранда от Белград от третия квалификационен на Лига Европа. Този резултат обаче класира швейцарците напред, тъй като те бяха спечелили първия мач в Сърбия с 1:0. Лугано се добра до хикса, въпреки че беше останал с човек по-малко на терена.

Партизан поведе с гол на Гаяс Захид в 44-ата минута, а в 48-ата швейцарците изравниха чрез Ренато Щефен.

Гостите отново излязоха напред в резултата в 67-ата минута, когато точен беше Светозар Маркович. В 88-ата Лугано остана и в намален състав, след като Албиан Хайдари получи втори жълт и червен картон.

Последваха продължения, в които швейцарците показаха характер и дори и с 10 души на терена успяха да се доберат до толкова нужния им втори гол, който падна в 111-ата минута, а негов автор бе Махмуд Хадж.

Лугано ще играе в плейофа за място в групите на Лига Европа, където ще срещне Бешикташ.

Партизан пък отива в плейофа на Лигата на конференциите и ще спори с Гент.