ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Фиорентина и Уест Хям тази вечер играят един срещу друг във втория в историята финал на Лигата на конференциите. Това е шанс „чуковете“ да спечелят първия си трофей от 1980 г., когато е записана победа с 1:0 над Арсенал в спора за ФА Къп. „Виолетовите“ от своя страна за последно взимат отличие през 2001 г., когато надвиват Парма с общ резултат 2:1 на финала на купата на Италия.

200 лв Начален Бонус Спорт!

И двата клуба имат спечелени евроотличия. През 1961 г. „виолетовите“ взимат КНК, а четири години по-късно същият трофей е прегърнат от „чуковете“. Двата съперника в днешния финал в Прага не са срещали до момента един срещу друг в евротурнирите. Те обаче имат два позабравени мача помежду си за международен трофей. През 1975 г. се изправят в битката за просъществувалия кратко турнир Англо-италианска купа на Лигата.

Историята на тази надпревара започва през 1969 г. и един срещу друг излизат носителят на купата на Италия и притежателят на купата на Лигата на Англия от предходния сезон.

Турнирът продължава три години, а след това има тригодишна пауза. През 1975 г. е възстановен, но английският представител е заменен с носителя на ФА Къп. След 1976 г. надпреварата престава да съществува.

През 1975 г. Уест Хям печели ФА Къп, а Фиорентина триумфира с купата на Италия. Това определя да се срещнат за излъчване на носителя на Англо-италианската купа на Лигата. Първият мач се играе на 3 септември 1975 г. във Флоренция. Към този момент първенството в Англия е започнало и „чуковете“ правят добър старт на сезона и преди мача с „виолетовите“ са втори в класирането. Шампионатът в Италия пък още не е започнал.

Първата среща, пред 35 000 зрители на „Артемио Франки“, е решен от грешка на вратаря на Уест Хям Мервин Дей, който в 19-ата минута не се намесва добре при изстрел на Винченцо Гуерини и позволява на топката да влезе във вратата му. Реваншът е чак на 10 декември 1975 г., формата на „чуковете“ в първенството спада, но отборът на Джон Лайъл е стигнал до четвъртфиналите на КНК, преодолявайки финландския Рейпас (Лахти) и съветския Арарат (Ереван).

Фиорентина от своя страна е загубил половината от изиграните си осем мача в първенството, а в КНК отпада във втория кръг, след като е елиминиран от източногерманския Захсенринг (Цвикау) след дузпи. „Виолетовите“ заминават в леко повишено настроени за Лондон, тъй като дни преди това са победили Рома с 2:0 в шампионата.

Трибуните на „Ъптън Парк“ необичайно не са пълни и на стадиона присъстват 14 699 зрители. Сред тях е и английският национален селекционер Дон Реви, който следи изявите на италианците, тъй като на „трите лъва“ престоят световни квалификации със „скуадра адзура“.

В домакинския мач Уест Хям натиска здраво, докато Фиорентина демонстрира икономичен стил и се възползва от една от малкото си възможности. Отново в 19-ата минута „виолетовите“ бележат. Валтер Валтер Спегиорин е точен с удар с левия крак. Въпреки че Тревър Брукинг прави силен мач в халфовата линия, центърът на терена е доминиран от 21-годишния Джанкарло Антониони, който въпреки младостта си вече има няколко мача за националния отбор. През 1982 г. той ще стане световен шампион с Италия и ще приключи кариерата със 73 изиграни срещи за „адзурите“.

След края на мача британската преса заключава, че шансовете на Уест Хям да спечели КНК през сезон 1975/76 зависят много от уроците, научени по време на мачовете с Фиорентина. В първенството „чуковете“ се сриват и финишират на 18-о място, на шест точки над изпадащите. В Европа обаче се представят силно. Елиминират нидерландския Ден Хааг на четвъртфиналите и след това Айнтрахт (Франкфурт), за да стигнат до финала. В мача за трофея, игран в Брюксел, Уест Хям губи с 2:4 от Андерлехт.

През последните два сезона Уест Хям отново игра в евротурнирите срещу Андерлехт и Айнтрахт (Франкфурт), а сега им предстои среща с Фиорентина в Прага. От мачовете през 1975 г. са изминали 48 години, но „чуковете“ със сигурност ще опитат да вземат реванш, макар и късно.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

3 септември 1975 г.
Флоренция, „Артемио Франки“ – 35 000 зрители

Фиорентина – Уест Хям 1:0
1:0 Гуерини (19)

Фиорентина: Суперки,Беатриче (Матолини), Роги, Пелегрини, Дела Мартира, Гуерини, Касо, Мерло, Касара (Брешани), Антониони, Спегиорин

Уест Хям: Дей, Макдауъл, Лампард, Бондс, Т. Тейлър, Лоч, Холанд, Падън (Дженингс), А. Тейлър, Брукинг, Робсън

 

10 декември 1975 г.
Лондон, „Ъптън Парк“ – 14 699 зрители

Уест Хям – Фиорентина 0:1
0:1 Спегиорин (19)

Уест Хям: Дей, Макдауъл (Коулман), Лампард, Холанд, Т. Тейлър, Лоч, А. Тейлър, Падън, Дженингс, Брукинг, Ейрис (Кърбишли)

Фиорентина: Матолини, Галдиоло, Тенди, Пелегрини, Дела Мартира, Беатриче, Десолати, Мерло, Касара, Антониони, Спегиорин (Брешани)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!