Черно море се завръща в Европа след деветгодишно чакане. Днес „моряците“ гостуват символично на израелския Апоел Беер Шева в първи мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Двубоят започва в 20:00 часа и ще се играе на Градския стадион в Ловеч.

За последно Черно море игра в евротурнирите през лятото на 2015 г., когато отпадна от Динамо (Минск) във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Варненци вече имат в историята си елиминиране на израелски тим. Това се случва през 2008 г., когато също във втория кръг от пресявките на Лига Европа се изправят срещу водения от Лотар Матеус Макаби Нетаня. След равенство 1:1 в Израел на стадион „Васил Левски“ е постигната победа с 2:0.

Треньорът на Черно море Илиан Илиев за трети път в кариерата си извежда отбор в евротурнирите. Никога до момента националният селекционер не е отстранявал съперник в надпреварите под егидата на УЕФА. През 2010 г. начело на Берое отпада от Рапид (Виена) в третия квалификационен кръг на Лига Европа след 1:1 на „Герена“ и загуба с 0:3 като гост. Две години по-късно, вече начело на Левски, Илиев записва минимална домакинска победа с 1:0 над Сараево, но на реванша губи с 1:3. Сега пред 56-годишния специалист се открива нова възможност да елиминира за първи път съперник в Европа.

Hapoel Be'er Sheva FCАПОЕЛ БЕЕР ШЕВА – ЧЕРНО МОРЕPFK Cherno more Varna

Днес от 20:00 часа по Диема Спорт 2
Ловеч, Градски стадион
Съдия: Данияр Саки (Казахстан)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Апоел Беер Шева: Бен Гордин, Мизрахи, Блориан, Тиби, Лопес, Гордана, Йоан Стоянов, Елиас, Бадаш, Хатуба, Тургеман
Контузени: Елиаси, Марсиано, Дадиа, Витор
Наказани: няма

Черно море: Пл. Илиев, В. Попов, Ж. Атанасов, Дробаров, Панов, Панайотов, Дуду, Сула, Калкан, Иса
Контузен: Уеслен
Наказани: няма

Баланс: нямат играни мачове помежду си

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024