Черно море приема Локомотив (София) в мач от 8 кръг на efbet Лига. Двубоят, който ще започне в 17:30 часа на ст. „Тича, е исторически и е под №100 между двата отбора.

„Червено-черните“ за момента имат предимство, изразяващо се в 41 победи, срещу 34 за „моряците“. В досегашните 99 двубоя варненци имат два служебни успеха. Единият е от пролетта на 1969 г., когато на полусезона Локомотив е обединен със Славия и през пролетта са му присъдени 15 служебни поражения с 0:3.

Най-скандален е една среща във Варна през декември 1964 г., когато „червено-черните“ са действащ шампион. В последната минута, при резултат 3:1 за Черно море, мачът е прекратен, след като реферът гони трима играчи на „железничарите“, сред които звездите Никола Котков и Спиро Дебърски. Присъден е служебен резултат 6:0 в полза на домакините.

Първият двубой между двата отбора в елита е игран на 14 ноември 1948 г. Тогава Черно море печели с 1:0 след гол на Христо Конаков на стадион „Колодрума“ в морската ни столица. Последният за момента мач между варненци и Локомотив (София) на ниво елит датира от повече от 6 години – на 9 март 2015 г. и завършва 2:1 в полза на домакините от „Надежда“. Точни за столичани са Преслав Петров и Даниел Генов, а Иван Коконов бележи за гостите.