С изискано парти отпразнува петия си голмайсторски приз капитанът на Локомотив (Пловдив) Мартин Камбуров. 35-годишният свиленградчанин покани родителите си и приятели в пловдивски ресторант. Главната цел на купона на Камбуров обаче бе да почете своя откривател. До себе си на централно място Мартин сложи 93-годишния треньор Йордан Андреев, а до него родителите си, пишат колегите от "Марица".

Във футболните среди повече от половин век Даката е известен като Папата на детско-юношеския футбол в Пловдив. Негови открития са носителят на Златната обувка за голмайстор на Европа - покойният Георги Славков, Костадин Костадинов, Христо Колев - Бащата, Аян Садъков и още десетки големи имена на футбола ни.

Именно той в началото на 90-те години съзира у слабичкото момче от Свиленград бъдещия петкратен голмайстор на "А" група. "Казваше ми: Ти нямаш проблем с техниката и ударите. Затова ще работим за физика. С часове съм подскачал на една гума. По едно време реши, че съм нисък, и висях дълго на лоста", спомни си през сълзи Мартин Камбуров.

"Петата голмайсторска титла е за теб, учителю!", обяви пред гостите си Камбуров и връчи купата на Даката.

"Ще играеш добре още един сезон. Може пак да станеш голмайстор. След това обаче спирай, за да не станеш за смях", каза от своя страна Йордан Андреев с типичното си чувство за хумор, познато от времената, когато Пловдив наистина бе футболната столица на България.

Снимки: marica.bg