Майката на Аян Садъков се разрида неутешимо при откриването на паметника му на Лаута. Легендата на Локомотив Пд и България си отиде от този свят на 1 юли, 2017 година, покосен от коварна болест, а фенклуба на черно-белите съвместно с клубното ръководство и с помощта на дарители осъществиха идеята си да увековечат незабравимия футболист. Десетки фенове, общественици и футболни легенди присъстваха на церемонията по откриването на статуята на входа на Лаута. Секунди след като легендарния Христо Бонев и вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов показаха творението на скулптура Трифон Неделчев, майката на Садъков се разрида и викаше името му, придържана от близките си. След това дълго оправяше поднесените цветя и венци. Гледката трогна всички присъстващите, а риданията на майката прераснаха в мощни скандирания на името на Аян от страна на феновете на Локо. Зад статуята пък бяха строени деца от школата на Локомотив, които също скандираха името на незабравимия Садъков, пише "Трафикнюз".

Церемонията уважиха футболни легенди, повечето от които бивши съотборници на Аян в Локомотив или националния отбор - Христо Бонев, Христо Колев – Бащата, Едуард Ераносян /Локо/ Наско Сираков и Ники Илиев /Левски/, Пламен Марков /ЦСКА/, Динко Дерменджиев, Петър Зехтински, Марин Бакалов, Трифон Пачев, Наско Пашев /Ботев/. Присъстваше и бившият президент на жълто-черните Димитър Христолов, който също дари средства за построяването на паметника. Припомняме, че Аян бе неизменен титуляр в представителния тим, дори когато играеше в Б група с черно-белите – случай без прецедент във футболната ни история. Венци и цветя поднесоха Михаил Касабов, областният управител Здравко Димитров, директорът в Ботев Иван Йотков и много други.

Само един голям поклон за този човек, който беше верен на Локомотив и много го обичаше. Всички вие сте цялото му семейство. От деца бяхме заедно, на един чин сме седяли, спомни си Едуард Ераносян, извел Локо до шампионската титла през 2004 година като треньор. Днес трябва да сме тъжни, но и не толкова тъжни, защото това, което се случи току що е едно добро дело. Аян беше изключително добър и човечен, постигнал е много във футбола. Съжалявам, че Иван Вуцов не е тук, защото той го откри и го наложи в националния отбор. След като се разболя постоянно се събирахме в заведението на Карушев и се опитвахме да му вдъхваме сили и да му даваме кураж. Успяхме, но само 5 години, каза легендата на Ботев Динко Дерменджиев. Дълбок поклон и огромна благодарност към всички вас, които осъществихте това дело, заяви съпругата на Аян Садъков.