Съвсем неочаквано днес стана ясно, че Лотус Груп се оттегля от едноименния екип във Формула 1. В края на 2010 година производителят стана главен спонсор на бившия екип на Рено, като имаше планове да изкупи част от тима. Сега обаче, заради смяната на собствениците и все по-влошаващото се финансово положение, Лотус ще трябва да отстъпят от Формула 1. Въпреки това, компанията няма никакви претенции към името на тима и се радва, че то ще остане в шампионата.

"Ние се радваме, че носим името Лотус. Миналата година също дадохме много средства за тима. Бих се радвал ако екипът можеше да се оправя единствено от спонсори, но засега това няма как да стане, особено с оттеглянето на главния - Лотус. Въпреки това не бих казал, че имаме оплаквания от финансова гледна точка. Подписахме през този сезон с Юниливър, с Майкрософт и с още няколко големи компании. Дори и без главен спонсор, пак ще имаме достатъчно финанси за този сезон", коментира собственикът на тима Жерар Лопес.

"Ако сега намерим нов главен спонсор, в крайна сметка ще имаме рекорден бюджет. В момента Genii Capital е едноличен собственик на тима. Знам, че се подготвяше продажба на акции на Протон и Лотус, но тази опция вече не седи на дневен ред. Продължаваме както до сега и не смятам, че ще имаме проблеми", споделя още Лопес, цитиран от formula1.bg. Лотус Груп имаше амбициозна програма свързана с Формула 1. Марката обаче претърпява тежък момент след като собствениците й се смениха и в момента няма никаква яснота относно това с какви пари ще разполага.