Фенове на Лудогорец се обявиха срещу новата емблема на клуба, която бе представена вчера. От сайта forum.ludogorec.com излязоха с декларация, зад която застават близо 1000 човека. Те смятат, че се губи идентичността на клуба, липсва името на град Разград, а и емблемата поразително прилича на тази на Спортинг (Лисабон).

Ето пълния текст на декларацията:

„Поддръжниците на ПФК“Лудогорец“ от независимия forum.ludogorec.com изразяваме твърдото си несъгласие с приетата нова емблема на клуба. Две съществени нейни характеристики я правят напълно неприемлива за нас. Това са липсата на идентичност и непрофесионалното изпълнение.

Автор на оригиналната емблема на Лудогорец е покойният спортен деятел Владимир Софрониев, създател на лудогорската баскетболна школа, почетен гражданин на Разград. Ние, феновете на Лудогорец, живеем с тази емблема от детството си. Тя, макар и да има някои несъвършенства, е с оригинална идея и част от над 70-годишната история на Лудогорец. Тази емблема е разпознаваема, автентична, има характер и в нея присъства името на града, което липсва в новата емблема. Всеки клуб следва своето развитие и ние разбираме нуждата от промяна и в графичните символи. За съжаление обаче виждаме, че напълно липсва приемственост между старата и новата емблеми, макар и нищо да не налага пълното пренебрегване и откъсване от досегашното лого.

Дори и напълно да се абстрахираме от разговора за идентичност и последователност, разглеждайки новата емблема, ни правят впечатление няколко изключително неприятни неща. На първо място новата емблема смущаващо наподобява емблемата на Спортинг Лисабон. Същият силует, също три бели линии, същото изписване на името, също втори контур в сърцевината. Единствено лъвът е заменен с орел. Самият орел вместо стилизирано изображение е във вид на евтин клипарт. Несериозно и анимационно, това изображение е твърде малко на фона на общия силует и технологично непригодно за някои приложения на емблемата. Самият биологичен вид, който е изобразен, няма нищо общо с тези, срещани по нашите земи. Цялото ниво на изпълнение не подхожда по никакъв начин на реалностите и високите цели на клуба. Тази емблема е подходяща единствено за аматьорски клуб, не за участник в групите на Шампионска лига.

Учудени сме също от факта, че новата емблема не присъстваше измежду предложенията в нито едно от двете гласувания на официалния сайт на Лудогорец, но въпреки това спечели конкурса.

Настояваме ръководството на ПФК Лудогорец да възстанови старата емблема, докато бъде изработена нова емблема на клуба, която да бъде изготвена професионално и да не къса връзката с историята на клуба. Настояваме в екипа, който ще изготви заданието и ще селектира предложенията, да бъдат включени специалисти. Настояваме в заданието да се включи задължително изискване за приемственост между новата и старата емблеми. В заданието да има ясни правила за да бъдат привлечени професионалисти“.