ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Българският шампион Лудогорец ще играе със Сервет в плейофите за класиране на осминафиналите в Лигата на конференциите. Това стана ясно по време на жребия, който се тегли в централата на УЕФА в Нион.

Швейцарският тим беше сред благоприятните възможности за "орлите", тъй като сред останалите опции бяха Аякс, Олимпиакос и Бетис. Грандът от Амстердам се падна срещу норвежкия Бодьо/Глимт, "червено-белите" от Пирея изтеглиха за съперник Ференцварош, а "зелено-белите" от Севиля ще мерят сили с Динамо (Загреб).

Лудогорец беше сред поставените отбори, което означава, че ще бъде домакин на реванша. Първата среща ще се играе в Женева на 15 февруари 2024 г., а седмица по-късно двата тима ще се срещнат в Разград.

Лудогорец до момента четири пъти е играл срещу швейцарски отбори. Само един път обаче в елиминационна фаза. Това е през сезон 2013/14 на Шампионската лига, когато „орлите“ са елиминирани от Базел.

В останалите случаи два пъти разградчани играят срещу Базел в групите на Шампионската лига (2014/15 и 2016/17) и срещу Цюрих в Лига Европа (сезон 2018/19). Балансът на Лудогорец срещу швейцарци в тези осем мача е едва победа, три равенства и четири загуби. Успехът срещу Базел в София с 1:0 през есента на 2014 г. е исторически, тъй като е първи за български тим в групите на Шампионската лига.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Сервет е популярно име за българските фенове на футбола. Швейцарският тим два пъти е играл срещу родни съперници в Европа и двата пъти е отпадал.

През сезон 1966/67 тимът от Женева е елиминиран от Славия на четвъртфиналите на КНК. „Белите“ губят с 0:1 в първия мач като гост, но на реванша печелят с 3:0 и стават първият български отбор, класирал се за полуфинал в евротурнирите.

През сезон 1998/99 Сервет е определен за съперник на ЦСКА в първия кръг на Купата на УЕФА. „Армейците“ записват загуба като гост в първата среща с 1:2, а на реванша постигат победа с 1:0 и продължават напред.

Това се случва благодарение на несъществуващото вече правило за предимство на отбелязаните голове на чужд терен. Месеци след мачовете срещу ЦСКА Сервет купува Мартин Петров от "червените" срещу 1,2 милиона германски марки.
 

Любопитното е, че в момента част от Сервет е бившият футболист на ЦСКА Брадли  Мазику. Левият бек пристигна в швейцарския клуб през юли тази година. 

Победителите от плейофните двойки в Лигата на конференциите ще се класират за осминафиналите на турнира, където ще бъдат непоставени на жребия, който ще се тегли на 23 февруари 2024 г. Поставени ще бъдат отборите, завършили на първите места в групите от груповата фаза - Астън Вила, Брюж, Фенербахче, Фиорентина, Лил, Макаби (Тел Авив), ПАОК и Виктория (Пилзен).

ПЛЕЙОФНИТЕ ДВОЙКИ
Щурм (Грац) - Слован (Братислава)
Сервет - Лудогорец
Унион Сен-Жилоа - Айнтрахт (Франкфурт)
Бетис - Динамо (Загреб)
Олимпиакос - Ференцварош
Аякс - Бодьо/Глимт
Молде - Легия (Варшава)
Макаби (Хайфа) - Гент