АНКЕТА: Способен ли е Лудогорец да извърши чудо в Копенхаген?

Лудогорец гостува на ФК Копенхаген в 1/16-финален реванш на Лига Европа. Срещата в датската столица е тази вечер от 22:05 часа, а българският шампион има тежката задача да заличи пасива от домакинската загуба с 1:2 от първия мач през миналата седмица.

ФК Копенхаген може и да има предимството на домакин и на благоприятния резултат от първата среща, но комфортът на датчаните спира до тук. Първо, Лудогорец показа още в първия мач, че въпреки загубата е най-малкото равностоен на тима на Столе Солбакен. Второ, норвежкият треньор на ФК Копенхаген ще трябва да направи промени в обиграния си титулярен състав заради наказанията на Уилям Квист и Ян Грегуш.

Въпреки загубата в първия мач в лагера на българския шампион гледат с оптимизъм преди реванша. Треньорите, играчите и ръководството на Лудогорец са убедени, че тимът има шанс да продължи напред. Разградчани се готвят за всеки възможен вариант и дори проведоха тренировка за евентуално изпълнение на дузпи, които да определят участника на 1/8-финалите на турнира.

За да продължи напред в Лига Европа, Лудогорец трябва да пребори и историята. Нито един български отбор не е успявал да продължи напред в евротурнирите, след като е загубил като домакин първата среща. А такива случаи има цели 52. Освен това тимът на Георги Дерменджиев трябва да вкара поне два гола в Копенхаген, а ФК Копенхаген допусна общо две попадения в шестте си мача от груповата фаза на Шампионската лига през есента.

ФК КОПЕНХАГЕН – ЛУДОГОРЕЦ
(в първия мач 2:1)

Днес от 22:05 часа по БНТ 1 и БНТ HD
Копенхаген, „Паркен“
Съдия: Мирослав Зелинка (Чехия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ФК Копенхаген: Робин Олсен, Петер Анкерсен, Матиас Йоргенсен, Ерик Йохансон, Лудвиг Аугустинсон, Расмус Фалк, Каспер Куск, Урош Матич, Юсеф Туту, Андреас Корнелиус, Федерико Сантандер
Контузени: няма
Под въпрос: няма
Наказани: Ян Грегуш, Уилям Квист

Лудогорец: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Козмин Моци, Игор Пластун, Натанаел, Светослав Дяков, Абел Анисе, Марселиньо, Джонатан Кафу, Вандерсон, Клаудиу Кешерю
Контузен: Витиня
Под въпрос: няма
Наказани: няма

Баланс между двата отбора: 1 мач, 1 победа за ФК Копенхаген, г.р. 2:1
ФК Копенхаген срещу български отбори: 3 мача, 3 победи, г.р. 8:2
Лудогорец срещу датски отбори: 1 мач, 1 загуба, г.р. 1:2

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* ФК Копенхаген не допусна гол в шестте си домакински мача от евротурнирите през този сезон.
* Лудогорец няма победа в Европа вече осем поредни мача (4 равенства и 4 загуби). За последно разградчаните записаха успех с 2:0 над Виктория (Пилзен).
* Съдията на мача Мирослав Зелинка навършва 36 години в деня на мача. Днес рожден ден празнуват и двама играчи на ФК Копенхаген. Защитникът Том Хьогли става на 33 години, а халфът Уилям Квист, който е наказан за днешната среща, навършва 32 години.
* И двата отбора до момента само по веднъж са разрешавали свои битки в Европа след изпълнение на дузпи. Лудогорец елиминира Стяуа в плейофа на Шампионската лига през сезон 2014/15. ФК Копенхаген отстрани Ференцварош в първия кръг на Купата на УЕФА през сезон 2003/04.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА