Ако не се случи чудо след седмица в Молдова, Лудогорец за 8-и път в своята история ще играе в същинската фаза на Лига Европа. 13-кратните шампиони на България си извоюваха аванс 4:0 след първия мач от плейофа на втория по сила турнир на УЕФА срещу Петрокуб. И реваншът сякаш изглежда протоколен.

От новия сезон форматът на всички европейски турнир е сменен. Отборите са увеличени и в Шампионската лига, и в Лига Европа, където 99% ще е родният хегемон. Те вече ще са 36, а не 32, и вече няма да има групова фаза. А всеки от класиралите се за Лига Европа ще изиграе по 8 мача - 4 като домакин и толкова като гост.

Все пак отборите ще бъдат разделени в 4 урни при жребия. Според новия формат всеки един от тимовете в Лига Европа ще играе по 2 мача срещу отбори от другите урни. Самият жребий е в края на следващата седмица.

Лудогорец ще е в трета урна за жребия на новата групова фаза на Лига Европа и няма как да се придвижи нагоре или надолу. В момента коефициентът на разградчани от 26,000 им отрежда последното място в групата при тегленето. Жребият е напълно автоматизиран, като всеки отбор получава по два съперника от всяка урна и единия мач е домакин, а в другия - гост.

Отбори от една и съща държава няма да се падат един срещу друг в новата групова фаза. И всеки отбор трябва да има максимум два противника от всяка друга държава.

След изиграването на всички срещи се прави класиране. Първите 8 продължават към 1/8-финалите. А тези между 9-о и 24-о място ще играят плейоф за допълване на първата част от елиминациите. Останалите - от 25-о до 36-о, приключват с ангажиментите си в Европа.

Ако не се случи чудото и Лудогорец не падне с 4 или повече гола в Молдова, разградчани ще приберат малко над 7 млн. лева от наградния фонд на УЕФА. Всяка точка и победа в Лига Европа пък ще носи още солидни приходи в касата на 13-кратните шампиони на България.

В същото време влизането във втория по сила турнир на УЕФА значи, че в Лудогорец драстично ще намалят ваканцията си около Коледа и Нова година. Заради повечето мачове от Лига Европа, част от тях ще се играят и през януари.

Два от кръговете във втория по сила турнир на европейската централа са за 23 януари и 30 януари. Това значи, че разградчани ще трябва да започват доста по-рано подготовка за новата година.

Обикновено българските тимове излизат във ваканция около 20 декември. И стартират занимания около Ивановден. Само че заради новия формат на Лига Европа ваканцията ще бъде значително намалена.