Устременият към деветата поредна шампионска титла на България Лудогорец привлече известен чуждестранен треньор - Павел Върба. 56-годишният специалист идва от Виктория (Пилзен), където пожъна големи успехи.

Tри пъти извежда отбора до титлата, веднъж печели и Купата на Чехия. С Виктория (Пилзен) Павел Върба участва три пъти в групите на Шампионската лига, като и в трите случая продължава в Лига Европа, след като заема третото място. Новият треньор на Лудогорец е ликувал и с титлата на Словакия - с Жилина. Работил е и в руския Анжи (Махачкала).

Бил е начело на националния отбор на Чехия. Класира го и го води на европейското първенство във Франция през 2016 г. Големите му успехи са подплатени и с отличието Треньор №1 на Чехия. Цели осем години той печели приза.

Павел Върба e родом от Пшеров, а кариерата му на футболист не е впечатляваща. Носил е екипите на Преров и Баник (Острава), играейки защитник, но без особени успехи. Слага край на състезателната си кариера на 31 години и се заема с треньорството. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

През годините доказва, че занаятът определено му се удава. Първо води Преров до 1996 година, след което трупа опит и в Баник. В клуба от Острава е асистент, а впоследствие и старши треньор. Работи в Баник общо седем години. През 2004 г. се отправя към Словакия - първо е начело на Матадор Пухов. През 2006-а е назначен в Жилина. 

Феновете на Левски още изтръпват, когато чуят името на този отбор. Именно Жилина и Върба елиминираха "сините" в първия квалификационен кръг в турнира за Купата на УЕФА през 2008 г. - 1:1 в първата среща и победа за словаците с 1:0 на реванша в София.

С Жилина Павел Върба печели и първите си важни трофеи - шампионската титла и Суперкупата на Словакия. В този клуб той работи и с един от футболистите, подвизаващи се в момента в българското първенство - вратаря на Берое Душан Перниш.

През 2008 година специалистът се завръща в родината си начело на Виктория (Пилзен). Води отбора до 2013-а, записвайки редица успехи. Още при първия си сезон извежда тима от Пилзен до първи трофей в историята на клуба - Купата на Чехия, а в следващия - до шампионската титла. Записва още редица успехи, а след един от тях приковава вниманието и радва феновете със... задно салто. В групите на Шампионска лига (декември 2013 г.) Виктория съумява да обърне ЦСКА (Москва) от 0:1 до 2:1 с гол в добавеното време и изхвърля "армейците" от евротурнирите, като завършва трети и продължава в Лига Европа. При радостта след сладката победа Върба сваля сакото си и прави задно салто на терена, изразявайки бурната си радост:  




След големите успехи с Виктория Върба е назначен за селекционер на националния отбор на Чехия. Класира страната на Евро 2016, като в квалификациите резултатите са впечатляващи. Чехите завършват първи в групата си в конкуренцията на Холандия, Исландия, Турция, Казахстан и Латвия. На европейското първенство обаче възпитаниците на Върба разочароваха сънародниците си, отпадайки в груповата фаза. Това довежда до уволнението му, след което за него следва предизвикателството да работи в Русия. Застава начело на Анжи (Махачкала), но едва за няколко месеца. След това отново е треньор на Виктория (Пилзен) и следват нови успехи. Отборът му пак достига 1/8-финал в Лига Европа, както и записва още едно участие в групите на Шампионска лига.

Част от успехите е и Роман Прохазка. Бившият футболист на Левски е втори сезон във Виктория, след като се раздели с клуба от "Герена". Опитният халф е неизменна част от състава на Върба, но сега пътищата на двамата се разделиха. А феновете на Виктория неслучайно боготворят треньора. Върба още преди години успява да спечели обичта им. 

Известният специалист сега се заема с новото предизвикателство - работата в Лудогорец, която стартира, хвърляйки се директно в огъня - мачовете с Интер от 1/16-финалите на Лига Европа.  

Върба със сигурност ще се стреми и да наруши традицията при "орлите", които за момента не сполучиха с треньорите от чужбина - Бруно Рибейро и Пауло Аутори. 

ТОВА Е ПАВЕЛ ВЪРБА
Роден на 6 декември 1963 г. в Пршеров (Чехия)

Кариера като треньор

Клубове
1994-1996 ФК Пршеров
1996-2003 Баник Острава (асистент)
2003 Баник Острава
2003-2004 Баник Острава (асистент)
2004-2006 Матадор (Пушов)
2006-2008 Жилина
2008-2013 Виктория (Пилзен)
2016 Анжи (Русия)
2017-2019 Виктория Пилзен

Национални отбори 
2003 Чехия U 20
2006-2007 Словакия (асистент)
2014-2016 Чехия