Краля на футбола Пеле е лидер в много футболни класации, рекорди и статистики. В една обаче легендарният бразилец се оказа след Козмин Моци от Лудогорец. Румънецът беше посочен на първо място в класация на футболистите, на които се налага да сложат ръкавиците и да влязат в ролята на вратар в официален мач. Това показва класация на сайта на авторитетната американска спортна телевизия ESPN.

Причината за подреждането, изготвено от журналиста Ник Милър, е мачът за Купата на Франция от миналата седмица, когато вратарят на ПСЖ Кевин Трап получи червен картон при успеха с 4:1 над Монпелие. Тогава на вратата застана Даниел Алвеш.

Американският журналист припомня героичните прояви на Козмин Моци от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига през лятото на 2014 година срещу Стяуа. Тогава румънецът замени получилия червен картон Владислав Стоянов и при дузпите направи две спасявания и сам вкара от бялата точка.

На второ място е посочен Пеле, който през 1963 година застава на вратата на Сантос в мач срещу Гремио, след като вратарят Жилмар е получил червен картон. Преди да сложи ръкавиците, Краля на футбола е вкарал хеттрик в мача.

КЛАСАЦИЯТА НА ESPN
1.Козмин МОЦИ
Лудогорец срещу Стяуа през 2014 г.

2.ПЕЛЕ
Сантос срещу Гремио през 1963 г.

3.Наил КУИН
Манчестър Сити срещу Дарби Каунти през 1991 г.

4.Ян КОЛЕР
Борусия (Дортмунд) срещу Байерн през 2002 г.

5.Ален ЖИРЕС
Бордо срещу Нант през 1982 г.

6.Джаки БЛАНЧФЛАУЪР
Манчестър Юнайтед срещу Астън Вила през 1957 г.

7.Джон О’ШЕЙ
Манчестър Юнайтед срещу Тотнъм през 2007 г.

8.Миа ХАМ
Женският нацианолен отбор на САЩ срещу Дания през 1995 г.

9.Джон ТЕРИ
Челси срещу Рединг през 2006 г.

10.Хари КЕЙН
Тотнъм срещу Астерас Триполис през 2014  г.