Фелипе Маса смята, че не е загубил борбеността си, която демонстрира през 2008 година в битка за титлата с Люис Хамилтън. Само една точка раздели бразилеца от така бленувания краен успех, след което формата му взе драстично да спада.

Тогава, в Гран при на Унгария, пружина от болида на Рубенс Барикело едва не уби Маса. И макар Фелипе да се възстанови напълно в началото на сезон 2010, от тогава насам, той не е спечелил нито една победа. Неуспехите накараха президента на Ферари Лука ди Монтеземоло да критикува пилота. Това пък роди слухове, че бъдещето на Фелипе във Ферари не е сигурно.
 
"Все още съм същия пилот, който спечели в Бразилия през 2008 година. Вярно е, че нямам победа от тогава, но амбицията и решителността ми са на онова ниво. Нито инцидента в Унгария, нито фактът, че станах баща не са ме направили по-бавен. В такива моменти не се сещам за тези неща. Михаел Шумахер спечели толкова титли като родител. Готов съм, амбициран съм и ако смятах, че не мога да побеждавам, нямаше въобще да си правя труда и да се състезавам", сподели 30-годишният Фелипе Маса.