Монреал Кънейдиънс победи Вашингтон Кепитълс с 2:1 и оформи успеха си в плейофния четвъртфинал на Изночната Конференция с 4:3 след обрат. По този начин Кънейдиънс изхвърли от плейофите най-добрия отбор от редовния сезон на НХЛ.

Воден от невероятния си вратар Ярослав Халак, Монреал успя да удържи Александър Овечкин и нападението на Вашитгтон, за да обърне серията след изоставане с 1:3. Така Кънейдиънс станаха осмият № 8 в схемата, който изхвърля лидера от редовния сезон в 32 случая след въвеждането на настоящия формат на плейофите на НХЛ през 1994 г., въпреки че изостава с 1:3.

Халак направи 41 спасявания, докато Марк-Андре Бержерон откри резултата в последните 30 секунди на първия период. Доминик Муур удвои 3,5 минути преди края на мача. Брукс Лейч намали малко повече от минута по-късно и Кепитълс извадиха вратаря си за сметка на един полеви играч в повече. Вашингтон не успя да постигне нов гол, въпреки че 1,44 минути преди края бе с 6 играчи срещу 4 на Монреал заради наказание на Райън О`Бърн.

Така Кънейдиънс се класира за полуфиналните плейофи на Източната Конференция, където ще се изправи срещу защитаващия шампионската си титла Питсбърг Пингуинс. Първият мач е в петък в Питсбърг. Намиращите се под № 4 в схемата “пингвини” бяха единственият поставен отбор в Източната Конференция, който спечели своята серия. И трите шампиони на дивизии в конференцията – Вашингтон, Ню Джърси и Бъфало вече отпаднаха./БЛИЦ

Вашингтон Кепитълс – Монреал Кънейдиънс 1:2
(0:1, 0:0, 1:1)
В серията 3:4

Първи период
0:1 Марк-Андре Бержерон (19:30)
Трети период
0:2 Доминик Муур (16:24)
1:2 Брукс Лейч (17:44)