18-годишният Янислав Димитров от Бургас ще дебютира в Балканския и Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта, първите кръгове на които ще се проведат този уикенд (9-10 април) на пистата Долна Митрополия край Плевен. Младият състезател ще застане на стартовата решетка в клас F600 с чисто нов мотоциклет Yamaha R6, а зад себе си има стабилната подкрепа на представителите на Несебър мото и MotomaniaBG. Основно с подготовката на състезателя и мотоциклета се занимава екипът на MotomaniaBG, който тепърва започва да развива професионална състезателна дейност. Те имат сериозни намерения да направят Димитров успешен състезател и да му помогнат да получи повече шансове за състезания в чужбина.   

“Нещата се случиха благодарение на усилията на много хора, екипът не е малък. Смятаме, че Янислав е момче с голям потенциал и се надяваме наистина да го разкрие в хода на сезона. В Бургас има доста талантливи момчета, които могат да станат много добри състезатели и да постигнат силни резултати. Идеята е да помогнем с каквото можем на всеки, който има хъс и желание да развие потенциала си. Все още сме ентусиасти, засега не гоним победа. Естествено класиране на стълбичката, ще е много голям успех, но целта ни е подобряване на резултатите със всеки старт", каза един от представителите на MotomaniaBG Велислав Райков.

“Запалих се по моторите от баща ми, който също е моторист. - казва Янислав. “Той ми купи мотор и когато по-късно забеляза потенциал в мен, ми подари собствената си Honda Hornet 600. През лятото на 2015 карах на любителски писти с приятели, някои от които са бивши състезатели. Тогава към края на сезона споделих на един от тях (Станислав Димитров - Цъки), че много бих искал да се състезавам професионално. Той ми помогна много, като намери спонсори в лицето на Велислав Райков и Веселин Емандиев”, допълва младият състезател.

“Подготовката премина с много труд и позитивизъм за всички. Обсъждахме с часове кое ще е най-добро за мен и мотоциклета. Машината, с която ще участвам е Yamaha R6 и е коренно различна от Honda-та, която карах досега. Изцяло нова рамка с различен център на тежестта, ново окачване, електроника, спирачки. Оборудвана е със специални спойлери, които са доста по-леки от останалите. Постепенно започнахме да работим по спирачките, двигателя и визията на мотора. Тепърва предстои да направим “настройките”. Харесва ми, защото е много чувствителен на спиранията и в същото време стабилен в завоите - фактори, които мисля, че ще са голям плюс за мен в шампионата”, каза още Янислав.

“Това ми е първо състезание в Долна Митрополия и целите ми са да опозная както пистата, така и конкуренцията в клас F600. Целта ми този сезон е да завърша успешно и без контузии шампионата и оттук нататък да се представям все по-успешно, а защо не и да представям България на световни шампионати като Superbike, например. Мисля, че ако се представям добре и оправдая доверието на хората зад мен, ще мога да постигна много”, добави Димитров.