25 екипажа са заявили участие в 43-то шуменско рали „Стари столици", което ще се проведе на 7 и 8 септември. Сред състезателите има три екипажа на домакините, а шуменеца Мартин Сурилов ще се състезава за „М-тел рали тим".

Официалното откриване на състезанието ще се състои в петък от 16:30 ч. пред сградата на община Шумен. За разлика от други години в първия ден - след „Детелината" ще се проведат още два скоростни етапа. Сервизният парк ще се намира на бул. „Симеон Велики" до Томбул джамия.

На 8 септември състезанието започва в 08:50 ч. с отсечката от Велики Преслав до Кота 1008. Общо в двата дни на състезанието ще се проведат 11 скоростни етапа, като ралитата ще изминат 97 километра.

„Трудно и тежко е в днешно време да се организира такова състезание. Не ни достигат средства, но в досегашните кръгове на шампионата не е имало толкова заявки за участие", подчерта директорът на ралито Савко Панайотов. По думите му, с оглед на завързаната битка в шампионата се очертава шуменското рали да е много оспорвано. В тазгодишното „Стари столици" ще участват фаворитите Димитър Илиев, Петър Гьошев и Крум Дончев.

Отсечките ще се затварят 70 минути преди първия състезателен автомобил. Организаторите призовават всички зрители да бъдат изключително предпазливи през двата дни на ралито. След преминаването на последната състезателна кола - етапът ще се затвори от автомобил на организаторите, който ще е с кариран флаг, чак след това полицията ще вземе решение, кога да отвори отсечката за свободно движение.

106 полицаи и 86 маршали са ангажирани с опазването на реда по време на ралито. От полицията предупредиха, че нито един етап няма да стартира, ако зрителите не спазват правилата в зоните за сигурност и се намират на опасни места.