Общо 27 екипажа са подали заявка за участие в 34-тото издание на Рали "Сливен", което ще се състои на 6 и 7 септември. Това съобщиха от пресцентъра на общината, която е организатор на спортното събитие заедно с Българската федерация по автомобилен спорт.

Церемониалният старт на ралито е в петък от 18.30 ч. на площад "Хаджи Димитър". В събота от 10 часа е стартът на първия специален етап в рамките на града. Участие са заявили 22 български екипажа, както и два от Турция и по един от Гърция, Румъния, Украйна.

Първият автомобил ще стартира в 10 часа сутринта на 6 септември, а следващия ден надпреварата ще започне в 9 часа. Трасето се състои от 11 скоростни етапа с обща дължина 180 км, а като се прибавят и преходите между тях сумарно всяка кола трябва да измине 504 км. За сигурността на пилотите, техните щабове и зрителите ще се трудят 149 маршали, 80 полицаи, 12 линейки, 12 противопожарни коли и още толкова автомобили на пътна помощ, съобщи кметът на Сливен Кольо Милев.

Тази година ще бъде създаден нов етап Твърдица-Елена, който е и най-дълъг, близо 30 км. Съществена роля при избора на трасето е изиграло местнахождението на Твърдица, близо до Стара Загора и на Елена, близо до Велико Търново. По думите на директора на ралито Стефан Хаджилуков, старият вариант Котел е премахнат поради липсата на публика и некачествения път.