"Майка ми гледаше по телевизията и исках да изляза възможно най-бързо и да кажа, че съм добре", коментира Фернандо Алонсо след ужасната катастрофа в Гран При на Австралия.

Испанецът се сблъска с Естебан Гутиерес по време на първата надпревара за сезон 2016 във Формула 1. Стюардите, а и самият Алонсо определиха случилото се като състезателен инцидент и не намериха виновен. Пилотът на Макларън каза, че нито той, нито Гутиерес трябва да понесе отговорност за станалото.

"И двамата се борехме за позицията и понякога просто забравяме, че се движим с 300 км/час и всяко малко докосване може да е фатално. Бях във въздушния му поток възможно най-дълго, до точката за спиране, и в последния момент се получи комбинация от фактори, която доведе до катастрофа", обясни Алонсо.

"Смятам, че е състезателен инцидент. Беше сериозно както за мен, така и за Гутиерес, но и двамата сме щастливи, че сме тук и си говорим. Това е важното", каза Алонсо.

"Беше страшно, ужасяваща катастрофа. Видях небето, земята, небето, исках да спра... Видях малко място да изляза и бързо се измъкнах от кокпита. Майка ми гледаше по телевизията и исках да изляза възможно най-бързо и да кажа, че съм добре. Благодарен съм, че съм тук, особено на ФИА и непрестанните им усилия за подобряване на сигурността. Най-вероятно оживях благодарение на тях", добави испанецът.

Резултати, програма и класиране във Формула 1 - ТУК !!!