Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо заяви, че физическото състояние на повечето състезатели във Формула 1 не е от значение за представянето им на пистата. Повечето пилоти прекратявали кариерата си не заради спад на уменията им с възрастта, а заради нарастващата умора от пътувания.

"В други спортове физическото състояние е определящо за формата на състезателите. Тук нещата се свеждат до машината. Нормалното развитие е прогрес и всяко едно състезание означава повече опит. Ако някой ден се откажеш, няма да е защото си бавен, а защото си уморен. Уморен от пътуване, медии, излагане на личния ти живот в продължение на 20 години - във вестниците, телевизията. Тогава се отказваш, а не заради няколко десети от времето ти", сподели испанецът, който има 271 състезания зад гърба си за 15 сезона във Формула 1.

"След около две десетилетия ти се посвещаваш изцяло на надпреварата. Няма ден, в който да не обмислиш какво ядеш. Няма ден, в който да не си внимателен, за това да не се нараниш, защото състезанието е през уикенда. Целият ти живот става Формула 1", допълва Алонсо.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1