Фернандо Алонсо е участвал в много битки за световната титла във Формула 1. През 2005 година като пилот на Рено той се наложи срещу Кими Райконен с Макларън, а през 2007 година загуби от финландеца, който спечели титлата с Ферари. Тогава Алонсо завърши с равни точки със съотборника си в Макларън Люис Хамилтън. През 2010 и 2012 година испанецът загуби битката за титлата срещу Себастиан Фетел, който тогава караше за Ред Бул. Само един пилот обаче Алонсо описва като най-големия си конкурент за световната титла и това е Михаел Шумахер, срещу който спечели втората си титла през 2006 година пак с Рено. Шумахер тогава караше за Ферари и за поколението на Алонсо бе доминатор във Формула 1. Между 2000 и 2004 година германецът печелеше неизменно титлата и се превърна в рекордьор със седем шампионски трофея, а това постижение и до ден днешен не е подобрено.

„Той имаше уникален талант. Всеки от нас го респектира като легенда. Той винаги използваше своя шанс. Даваше винаги максимума, доколкото беше възможно. Когато гумите на „Бриджстоун” бяха поо-добри, той печелеше. Ако „Мишлен” имаше предимства, той въпреки това беше там и успяваше. Успяваше да прави и някоя и друга луда обиколка в квалификациите за място. Дори когато при теб всичко е перфектно и се надяваш да спечелиш с повече точки разлика, той завършваше трети или четвърти. Само той го можеше това”, споделя Алонсо пред Auto motor und sport.

През 2006 година Шумахер пропуска възможността да спечели осмата си световна титла, след като губи първото място в Япония заради проблем с двигателя и невъзможността да навакса в Бразилия изоставането си в точките.