Фернандо Алонсо смята, че това, което зависи от него и Ферари за спечелването на титлата при пилотите, е единствено да свършат работата си по най-добрия начин. Испанецът запази шансовете си за короната, след като в Гран При на САЩ успя да завърши трети. Той изостава с 13 точки от лидера в класирането Себастиан Фетел, а решителният старт на пистата "Интерлагос" е в неделя от 18:00 часа българско време.

"Има 71 обиколки, които ще решат финала на сезона. Усилията от няколко месеца ще бъдат оценени в много кратък период от време. Каквото ще се случи, ще се случи. Важното е да направим всичко идеално. Тогава късметът ще е единственото, което няма да зависи от нас. Знаем, че и само място на подиума може да бъде достатъчно (б.р. - ако Фетел е извън точките). Уверен съм в себе си и отбора. Ще се борим докрай", коментира Алонсо.

Испанецът е наясно, че колата му не е най-бързата, но все пак е оптимист - "Честни сме пред себе си и феновете. Знаем, че не сме супер конкурентоспособни, но ако все още сме в борбата, това се дължи на отбора, който е най-добрият от всички. Ще имаме малки подобрения, но другите ще са направили същото и ситуацията няма да се промени особено. Може би намирането на правилни настройки може да промени нещата, или начинът, по който колата пасва на пистата."

През 2010 година в битката за титлата също участваха Алонсо и Фетел и тя се реши в последното състезание в Абу Даби. Toгава Фетел спечели състезанието и първата си световна титла във Формула 1. На въпрос дали евентуален триумф в шампионата тази година може да бъде реванш за Абу Даби, Алонсо отговори: "Не. Мисля, че ще бъде просто щастие за нас, както и за 99% от хората, не и за тези от Ред Бул."