Резултатите на Люис Хамилтън и Шарл Льокрел от Гран При на САЩ бяха анулирани. Двамата бяха дисквалифицирани, тъй като болидите им не са издържали проведената след състезанието техническа проверка. Победата спечели световния шампион Макс Верстапен от Ред Бул.

Нарушението при двата болида на Мерцедес и Ферари е еднакво - по-тънка дървена планка на пода, което се счита за сериозно нарушение да правилника и се наказва с дисквалификация.

Решението на съдиите е взето, след като първоначално са изслушани представители на двата отбора. Според тях дървената плоскост се е износила прекалено заради неравната писта и проведеното в събота спринтово състезание, което пък е намалило броя на тренировките и възможността за по-прецизна настройка на колите.

Поставянето на дървена планка на пода на болидите става задължително след Гран При на Сан Марино през 1994 г., когато в рамките на състезателни уикенд загиват Роланд Раценбергер и Айртон Сена.

Преди настоящата двойна дисквалификация в историята на Формула 1 има само едно наказание за нарушение на правилото за дебелината на дървената планка на пода. Това се случва още през 1994 г., когато е анулирана победата на Михаел Шумахер в Гран При на Белгия. Тогава от Бенетон (отборът на Шуми) обясняват прекаленото износване на пластината с агресивно преминаване през един от шиканите.

В Гран При на САЩ Люис Хамилтън завърши на второ място, а Шарл Льоклер финишира шести. Анулирането на техните резултати налага пренареждане на позициите, даващи право на точки за класирането.

След двойната дисквалификация след победителя Макс Верстапен се нареждат Серхио Перес (Ред Бул), Джордж Ръсел (Мерцедес), Пиер Гасли (Алпин), Ланс Строл (Астън Мартин), Юки Цунода (Алфа Таури), Алекс Албон (Уилямс) и Логан Сарджънт (Уилямс).