Хироши Аояма спечели вълнуващото състезание за Гран При на Испания при 250-кубоковите, след като изпревари в последния завой местния състезател Алваро Баутиста.

Алекс Дебон успя да удържи първата си стартова позиция на първия завой, но скоро след това бе задминат от Марко Симончели, Баутиста, Ектор Барбера и Аояма.
 
Симончели, Баутиста и Аояма се разменяха като водачи по време на състезанието, като Баутиста изглеждаше най-бърз. Настоящият световен шампион Симончели не се предаваше, докато Аояма се бореше както обикновено. Барбера требваше да се задоволи с четвъртото място.
 
Грешка на Симончели в средата на състезанието позволи на Барбера да вземе третото място, докато Аояма засенчваше Баутиста до финалната обиколка.
 
Испанецът опита изпреварване в последния завой, което изглеждаше успешно, преди Аояма да го задмине на излизането от завоя. По този начин японецът спечели първата си победа с Хонда от 2005 г. насам.
 
В същото време Симончели си върна третото място от Барбера и спечели първите си точки и първото качване на подиума през 2009 г. Дебон отпадна на шестия завой на десетата обиколка.
 
Аояма, който има спечели четири старта при 250-кубиковите като пилот на КТМ от 2006 до 2008, поведе в генералното класиране с четири точки пред Баутиста./БЛИЦ