Японецът Хироши Аояма спечели последната в историята световна титла в клас до 250 куб. см., след като напусна трасета, а след завръщането си завърши на седмо място в Гран При на Валенсия.

Пилотът на Хонда се нуждаеше от 11-о място, за да си гарантира първата в кариерата си титла и последна в историята на клас до 250 куб. см., който от догодина ще бъде заменен от Мото 2.

Аояма напусна трасето в деветата обиколка и падна до 11-о място, но задачата му се улесни, след като неговият преследвач в класирането Марко Симончели катастрофира седем обиколки преди края докато водеше в състезанието.

Испанецът Ектор Барбера спечели състезанието и си гарантира второто място в генералното класиране и изпревари Симончели. Алваро Баутиста завърши втори, а третото място на подиума взе Рафаеле Де Роза от Италия.

По-рано днес в клас до 125 куб. см., шампионът Хулиан Симон успя да удържи атаката на своя съотборник в Банкаха Брадли Смит и спечели с преднина от 0,220 секунди. Това бе неговата четвърта победа в последните пет състезания./БЛИЦ