За българския пилот в сериите GP2 Владимир Арабаджиев, каращ за екипа на "Колони", предстои тежък уикенд в Турция. Досега той не е карал на пистата "Истанбул парк", а това е доста тежко трасе.

За него ще са много важни тренировките и естествено квалификациите. Владо обаче има доста добра адаптивност към непознати писти и може да поднесе изненада на конкурентите си.

В старта по улиците на Монако Арабаджиев направи много силно второ състезание и финишира 13-ти, като беше чувствително по-бърз от пилотите пред него, но в княжеството изпреварванията са почти невъзможни. На "Истанбул парк" съвсем не е така. Трасето е доста бързо, което предполага големи натоварвания на пилотите, болидите и гумите. Достатъчно е да споменем първия ляв завой след старта и шеметното спускане към следващия дълъг десен, както и прочутия завой номер 8. Освен това на "Истанбул парк" винаги е ужасяваща жега, а пистата е прашна. Затова условията са почти като на трасето в Бахрейн.

Дължината на пистата е 5,338 км, като в първото състезание в събота пилотите трябва да направят 34 обиколки или 181 км, а във второто - спринта в неделя обиколките са 23 или 121 км. Миналата година дългата дистанция спечели руснакът Виталий Петров, който сега е пилот на "Рено", а в спринта победи Лукас ди Граси, сега каращ за "Върджин Рейсинг" във Формула 1. Това е поредното доказателство за невероятно високото ниво във GP2. /БЛИЦ