След една турбулентна начална фаза фаворизираните тимове на Ауди и Пежо определят темпото в 77-ото издание на една от най-популярните автомобилни надпревари - "24-те часа на Льо Ман".

Лидери след първата 1/4 от състезанието са Дейвид Брабам, Марк Жене и Александър Вурц с Пежо, следвани от Риналдо Капело, Том Кристенсен и Алън Макниш, състезаващи се с Ауди. Друго трио Лукас Луур, Майк Рокенфелер и Майк Вернер също с Ауди няма да има шанса да се бори за титлата, след като претърпя лек инцидент.

http://cache.daylife.com/imageserve/01EU8KMgqSb55/610x.jpgСъстезателят на Пежо – Стефан Саразен стартира от първа позиция. Пилотът на „Peugeot Sport 908” записа време от 3:22,888, по време на втората квалификация за място в надпреварата, което се оказа достатъчно за поул-позишъна в състезанието. На 8 десети зад него остана най-бързият тим на свободните тренировки – този на Ауди.

Първият българин в “24 часа на Льо Ман” Пламен Кралев пък покри успешно изискването за време на квалификациите на организаторите. Пилотът на Porsche 911 RSR даде най-бързо време от 4,14 минути и преизпълни зададеното минимално време – 4,28 минути. Така Кралев стана първият българин, който се впуска в тази надпревара. Той кара за отбора на “Enurance Asia Team”. /БЛИЦ