Катедралата на моторните спортове беше арена на най-интересните битки от месеци насам в Световния Супербайк Шампионат. Бен Спийс разкри двете си лица в рамките на уикенда - без да има опит на пистата "Ассен", спечели сесиите в петък, в събота също бе най-бърз, но допусна и падане. Това се повтори и в състезателния ден. В първата надпревара Спийс бе брилянтен, със завидно постоянство и скорост бе начело от старта почти до финала. На няколко пъти Спийс бе изпреварен от Хага, но в инфарктен дуел победи японеца.

Бен бе невероятен на спирачките през цялото състезание, но не го показа до финалните обиколки. Направи впечатление, че Спийс и Хага проявиха търпение и не започнаха да търсят откъсване от самото начало. По този начин и двамата разполагаха с достатъчен ресурс на гумите, но позволиха на трети пилот да се намеси в борбата. Това бе британецът, известен като Джобната Ракета, Лион Хаслам. Той и Спийс почти се сблъскаха и позволиха на Хага да се откъсне, но скоростта с която американецът успя да настигне Найтро Нори бе феноменална.

За първи път този сезон Спийс показа зъби в пряк двубой с конкурента си за титлата, издържа на психологическия натиск и спечели най-силната си победа за сезона. Дори, когато допусна грешка в 13-ата обиколка и видя как Хага се измъква напред, Спийс запази самообладание. Учудващо е, че въпреки спринтирането на Хага в тези обиколки, японецът остана с достатъчно гума за решаващите турове. И двамата можеха да загубят много, но преднината от 40 точки даде комфорт на Хага и сякаш той подходи малко по-внимателно към последния завой и реши да не рискува при спирането за шикана.

Целият текст на анализа четете - ТУК!