Едва ли има някой състезател който да не си спомня една от най-калните битки за сезон 2014 година, разиграла се на мотополигон „Хасково“. Тогава, през октомври, времето нямаше никаква милост към мотокросистите, които изпитаха на свой гръб ноевия потоп и последвалите кални бани, в които дори и най-опитните трудно оцеляха. Тази годинa, прогнозата за времето обещава слънце, така че в момента подготовката за Grand Prix Хасково тече с пълна сила в очакване на четвъртия кръг от националния шампионат.

За изминалите досега три кръга в клас МХ65, трима различни пилоти се качиха на върха на подиума: В Поморие това бе Кристиан Иванов (КТМ, Тексим Моторспорт), в Троян – Игор Чухарчук (КТМ, Молдова) и в Сливен миналата седмица победител бе Адам Ковач (КТМ, Унгария). Това обаче не пречи на пилота от МХ Рейсинг Симитли – Димитър Грозданов (КТМ, 99т.), да оглавява класирането с 1 точка преднина пред Кристиан Иванов (98т.). В Сливен Грозданов участва с контузия на ръката и пропусна подиума, но към момента основен негов конкурент се явява Християн Даков (КТМ, Левски МХ Груп) който заема 4-тата позиция с 83 точки, следван от гърка Сагмалис със 74т.

След пълната си победа в двата манша на Сливенското състезание, Алекс Димитров (КТМ, Мото Спорт Варна, 138т.) успя да се възкачи на позиция номер едно в клас МХ85, като направи и разлика от 4 точки на Жулиан Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна, 134т.). С двадесет и девет точки след Жулиан, през 2015 вече изгрява звездата на Николай Малинов (Кавазаки, Панчо Рейсинг Тийм, 95т.) който в изминалите състезания натрупа не малко точки и се отскубна от Виктор Касабов (КТМ, Левски МХ Груп, 93т.) въпреки неубедителния си втори манш в Сливен, където след грешка трябваше да се задоволи с 10-тото място и само 11 точки. Топ пет в клас МХ85 завършва с Димитър Петров (КТМ, Мото Спорт Сливен, 84т.) който обаче се бори и на фронта наречен Европейски шампионат по СуперМото и очевидно в мотокроса си е поставил определена цел, а именно да завършва пред Малинов и Касабов, което видяхме във втория манш на домакинския му кръг в Сливен.

Двоен успех беляза през изминалите две състезания Любомир Васев (Ямаха, МХ Шулц, 120т.) спечелвайки гранд при-тата и в Троян и в Сливен, като битката му в Сливен бе едно от най-запомнящите преследвания от началото на шампионата в клас МХ2. Въпреки че Валентин Роглев (КТМ, Панчо Рейсинг Тийм) взе и двата старта в зоната под Сините Камъни, Васев успя да издържи в нетипичната жега и се наложи като победител и оглави временното класиране. Роглев обаче е с един пропуснат кръг (Поморие) и ще трябва доста да се потруди за по предни класирания, защото голямата заплаха за „старите“ от клас МХ2 дойде от Севлиево в лицето на Хакан Хълми (КТМ, МСК Севлиево, 114т.).

Хакан отбеляза два поредни подиума на втората позиция след Васев, измествайки малко центъра на тежестта на един от топ пилотите в МХ2- Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторспорт, 110т.). Кристиян се справи с трудностите в Поморие и спечели 40 точки от двата манша, но твърдите трасета в Троян и Хасково, все още му пречат да се качи на подиума през 2015-та. Четвъртият в класирането на МХ2, Ивелин Манев (Сузуки, Мото Спорт Варна, 88т.) намери сериозен конкурент със състезателен номер 22 – Тони Цветков (Ямаха, Панчо рейсинг Тийм) и скоро двамата могат да влязат във фазата на безмилостната конкуренция, особено след като Майкъл Иванов (Хускварна, Троян Моторспорт 01), пропусна заради съботна травма кръга в Сливен, отправи се към кръговете на Световния шампионат и освободи терен за действие.

Стигаме и до клас МХ1, където Николай Йовчев (Хонда, Несебър Мото, 150т) отбеляза три от три възможни победи и убедително води класирането пред Тодор Тотев (Хонда, Литекс Ловеч Моторспорт 132т.). Хасково обаче не е едно най-любимите трасета на Николай, така че има вероятност Тодор да се възползва от тази негова слабост. Особено интересно се получава след трансфера на Георги Георгиев (Сузуки, Текстил рейсинг) от клас МХ2 в клас МХ1, като в Сливен той показа, че има необходимите качества и мотивация да развали статуквото и да се намеси в преследването на Калоян Илиев (МСК Калабак 1969, 118т.) и Денислав Ангелов (КТМ, МСК Бяла Рейсинг, 108т.). Какво ще се случи в клас МХ1, ще разберем в Хасково.

Не на последно място (по скалата на напрежението и интригата) се намира и лидерът в клас МХ – Мартин Тодоров (Ямаха, МСК Калабак 1969, 147т.), който с пословичната си пернишка последователност в действията бележи три от три първи места до момента. Веселин Малинов (Кавазаки, Панчо рейсинг тийм, 116т.), макар и с лош втори манш от Поморие, заема втората позиция в точкуването и като най-вероятно фокусът му е разделен между неговите собствени и тези на сина му (Николай Малинов, МХ85) участия. Васил Стоянов (Кавазаки, Велман Моторспорт 99т.) и Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг Тийм, 90т.), продължават своите „регионални пловдивски борби“, но Петров излиза от контузия и може да образува специфични „майна“ трудности на Васил. Шампионът от 2014, Юлиян Райчев (Кавазаки, МСК Панчо Рейсинг Тийм), продължава да се бори с гравитацията (и с бензина) и след поредица от малшансове успя да се качи на подиума в Сливен и да влезе в топ пет на класа.

Повече от интересна се очертава битката в Grand Prix Хасково, така че не я пропускайте! Събота – тренировки, неделя - 9 състезателни манша с начало 10:00.